Папа Римський позбавив сану двох чилійських архієпископів, звинувачених у педофілії

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Папа Римський позбавив сану двох чилійських архієпископів, звинувачених у педофілії

Wikimedia Commons

Папа Римський Франциск позбавив духовного сану двох чилійських священиків, звинувачених у сексуальному насильстві, пише Reuters.

Позбавлені сану Франсиско Хосе Кокс Хуніус, почесний архієпископ міста Ла-Серена, і Марко Антоніо Орденес Фернандес, почесний архієпископ Ікіке. Рішення Папи остаточне та оскарженню не підлягає.

Позбавлення сану, або розстриження означає, що чилійці більше не є священиками. Це найсуворіше покарання, яке Церква може застосувати до члена духовенства.

У Чилі, як і в США та Німеччині, священиків католицької церкви звинувачували в розбещенні дітей. Франциск скерував у країну двох своїх спецпредставників, які зібрали досьє на 2 300 сторінок та опитали 64 свідки в цій справі. У результаті Святий престол визнав звинувачення, а 34 чилійських єпископи подали у відставку.

12 жовтня Франциск прийняв відставку архієпископа Вашингтона кардинала Дональда Вюрла, якого звинувачували в замовчуванні педофілії в католицькій церкві. Поштовхом стала доповідь, оприлюднена у США в серпні цього року. У ній ішлося про те, що 300 католицьких священиків у штаті Пенсильванія протягом останніх 70 років розбестили більш ніж тисячу дітей. За період з 1950 по 2002 рік католицьким священикам в США було оголошено 10 667 звинувачень у розбещенні малолітніх парафіян.

У липні подав у відставку кардинал Теодор Маккеррік, колишній архієпископ Вашингтона, якого неодноразово звинувачували в розбещенні дітей і дорослих протягом кількох десятиліть.