Архієпископ Вашингтона пішов у відставку після скандалу з педофілією в католицькій церкві

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Архієпископ Вашингтона пішов у відставку після скандалу з педофілією в католицькій церкві

Win McNamee / Getty Images

Папа Римський Франциск прийняв відставку архієпископа Вашингтона кардинала Дональда Вюрла, якого звинувачували в приховуванні педофілії в католицькій церкві, повідомляє CNN.

Франциск зазначив «шляхетність», з якою кардинал реагував на критику. «У вас було достатньо підстав «виправдати» ваші дії та пояснити різницю між тим, що означає приховувати злочини або не реагувати на проблеми, і чинити певні помилки. Однак ваша шляхетність спонукала вас не вибирати цей спосіб захисту. Цим я пишаюся і дякую вам», — зазначив понтифік у листі.

Покинувши пост архієпископа Вашингтона, Вюрл залишиться одним із 10 американських кардиналів і зможе взяти участь у виборах наступного Папи. Тим не менш, відставку кардинала сприйняли як конкретний крок, який Франциск робить для боротьби з наслідками скандалу.

У серпні в США оприлюднили доповідь, у якій було вказано, що 300 католицьких священиків, які служили в штаті Пенсильванія протягом останніх 70 років, розбестили більше тисячі дітей. За період з 1950-го до 2002-го року католицьким священикам у США було висунено 10667 звинувачень у розбещенні малолітніх парафіян.

У липні подав у відставку кардинал Теодор Маккеррік, колишній архієпископ Вашингтона, якого неодноразово звинувачували в розбещенні дітей і дорослих протягом кількох десятиліть.