Священики розбещували дітей в штаті Пенсільванія 70 років. Від педофілів постраждали більше 1000 осіб

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Священики розбещували дітей в штаті Пенсільванія 70 років. Від педофілів постраждали більше 1000 осіб

300 католицьких священиків, які працювали в американському штаті Пенсільванія протягом останніх 70 років, розбестили більше тисячі дітей. Їх дії покривала церковна верхівка, пише ВВС.

Що сталося?

14 серпня Велике журі присяжних опублікувало доповідь за підсумками розслідування про педофілію в Пенсільванії. Розслідування тривало півтора року, перевіряли шість найбільших єпархій штату — Алентаун, Ірі, Грінсбург, Харрісбург, Піттсбург та Скрентон. Журі вивчило два мільйони внутрішніх доповідних записок і звітів з приводу заяв про незаконні дії священиків, які церковні ієрархи приховували від громадськості.

«Священики ґвалтували хлопчиків і дівчаток, а потім ті люди Божі, які були відповідальні за них, не тільки нічого не робили, але і покривали ці дії протягом десятиліть. Незважаючи на низку інституційних реформ, церковним лідерам в цілому вдавалося уникнути публічної відповідальності», - йдеться в доповіді.

Що робили священики?

Вони схиляли дітей до сексу, фотографували їх, наносили каліцтва. У доповіді наводяться конкретні кричущі випадки.

Один священик, розтлив семирічного хлопчика і потім порадив йому покаятися у скоєному «гріх» і сам сповідував його. Інший — регулярно ґвалтував підлітка протягом двох років і завдав йому численні травми хребта: згодом той почав приймати знеболюючі і впав у залежність. Група священиків ґвалтувала дівчаток у лікарні.

Священики давали дітям золоті хрестики, щоб позначати тих, хто вже піддався розбещення. Багато жертви стверджували, що їх опаивали або як-небудь інакше маніпулювали ними. Деякі згадували, що їх били рідні, так як відмовлялися вірити їх розповідями.

Серед жертв педофілів - нинішній конгресмен-демократ від штату Пенсільванія Марк Роцці. Його ґвалтував священик в католицькій школі округу Беркс. Цей же священик, за словами Роцці, розбестив одного з його шкільних друзів, який покінчив з собою в 2009 році.

У доповіді стверджується, що арихиєпископ Вашингтона кардинал Дональд Вюрл, в минулому єпископ Піттсбурга, приховував наруги над дітьми. Багатьох священиків, чиї імена названі в доповіді, покривало вище керівництво, вони навіть отримували підвищення.

У розслідуванні йдеться, що у священиків було так зване «керівництво щодо приховання правди»: так, терміни «сексуальне насильство» і «згвалтування» пропонувалося замінювати більш мʼяким «негідну поведінку». Якщо священика все ж треба було відкликати, приходу не можна було називати справжню причину. В якості зручних версій були представлені «хвороба», «нервове виснаження».

Священиків покарають?

Хоча в доповіді названі поіменно сотні католицьких священиків, деякі імена з нього вилучили через заяв про те, що їх вказівка порушить конституційні права. Генеральний прокурор штату Джош Шапіро запевнив, що його відомство домагатиметься, щоб список представили без вилучень.

Деякі випадки насильства загального розслідування виключать, оскільки закінчилися терміни давності у подібних злочинів. У Пенсільванії люди, які стали жертвами розтління до настання повноліття, можуть подавати цивільні позови до досягнення 30 років, кримінальні позови - до 50. Найстаршій людині, яка стала жертвою насильства в церкві в дитячому віці, виповнилося 83 роки.

Велике журі закликав змінити закон, щоб дозволити більш літнім жертвам подавати судові позови проти єпархій.

Як реагує церква?

За місяць до того, як було оприлюднено доповідь Великого журі, подав у відставку кардинал Теодор Маккэррик, колишній архієпископ Вашингтона, якого неодноразово звинувачували в розбещенні дітей і дорослих протягом декількох десятиліть.

Єпископат Католицької церкви Пенсільванії поширив заяву з проханням молитися про жертви насильства і про самій церкві. Єпископат запевнив, що інституційні зміни останніх років зробили церква набагато більш безпечним місцем.

Це перший педофилський скандал у Католицькій церкві США?

Ні. Найбільш резонансний сексуальний скандал вибухнув в Бостонській митрополії на початку 2000-х. розбещували Дітей за різними оцінками від 80 до 300 священиків, понад 450 парафіян подали позови про компенсації. Постраждалим виплатили близько двох мільярдів доларів. Архієпископ Бостона кардинал Бернард Френсіс Лоу подав у відставку, так як знав про сексуальних домагань священиків до дітей , але нічого не робив і навіть покривав злочинців.

Згідно з дослідженням нью-йоркського коледжу Джона Джея, за період 1950-2002 років. католицьким священикам в США було предʼявлено 10 667 звинувачень у розбещенні малолітніх парафіян.