Міжнародна космічна станція може лишитися без екіпажу через аварію ракети «Союз»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Міжнародна космічна станція може лишитися без екіпажу через аварію ракети «Союз»

Roscosmos / Flickr

NASA розглядає можливість того, що Міжнародна космічна станція якийсь час буде знаходитися на орбіті без екіпажу, пише Associated Press.

За словами представника NASA Кенні Тодда, три космонавти, які зараз перебувають на МКС, можуть залишатися там до січня 2019 року, хоча раніше планувалося, що вони повернуться в середині грудня.

Зміну астронавтам повинна була доставити ракета «Союз». Однак 11 жовтня їй довелося аварійно приземлитися незабаром після пуску. У тому разі, якщо ракету не вийде запустити до січня 2019 року, NASA потрібен запасний план. Один з варіантів — диспетчери будуть керувати станцією з Землі, поки туди не доставлять нових космонавтів.

Однак астронавтів потрібно буде доставити на МКС перш, ніж туди прибудуть комерційні місії SpaceX і Boeing, польоти яких заплановані на 2019 рік.

Уранці 11 жовтня, через дві хвилини після старту на ракеті «Союз» аварійно відключилися двигуни другого ступеня. Аварійна капсула ракети з космонавтами Олексієм Овчініним (Росія) і Ніком Хейгом (США) приземлилася в Казахстані. Космонавти не постраждали.