Україна вимагає від Кремля підтвердити, що Сенцов припинив голодування

Автор:
Олена Мельник
Дата:

МЗС та уповноважена Верховної Ради з прав людини вимагають від Росії офіційно повідомили про стан здоровʼя Олега Сенцова. Про це у Facebook заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Нам потрібна офіційна інформація від РФ, яка катує і утримує Олега, а не від російських пропагандистів», — написала вона на своїй сторінці в Facebook .

Постійний представник президента в Криму Борис Бабін закликав не довіряти російським ЗМІ та критично ставитися до повідомлення, що Сенцов припинив голодування.

«Ми це зараз перевіряємо. Саме у цю мить я не маю такої інформації», — сказав він у коментарі виданню РБК-Україна.

Омбудсмен Людмила Денісова переговорила щодо Сенцова з радником президента Росії Михайлом Федотовим. Він каже, що спілкувався з керівництвом Федеральної служби виконання покарань РФ, і повторює озвучену в російських ЗМІ інформацію: Олег Сенцов написав заяву про відмову від голодування.

«Причини російський чиновник не знає. Зараз українець зустрічається з адвокатом в колонії Лабитнангі. Більше інформації згодом», — написала Денісова у Facebook.

Що сталось

Зранку 5 жовтня у Федеральній службі виконання покарань Росії заявили, що український режисер Олег Сенцов припинив голодування, яке почав 14 травня. За словами заступника директора установи, дієтологи розробили спеціальну дієту для українця, щоб вивести його з голодування. Глава Ради з прав людини при президенті РФ повідомив, що Олег Сенцов у присутності адвокатів написав заяву про те, що припиняє голодування. Цю заяву поширила низка російських ЗМІ, зокрема інформаційні агентства Інтерфакс і ТАСС. Адвокат і родичі Сенцова поки не підтверджують цю інформацію.

Чому Сенцов голодує

У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів в анексованому РФ Криму. Він свою провину не визнає, а 14 травня почав голодувати. У такий спосіб він вимагає звільнити всіх українських увʼязнених, яких незаконно утримують в Росії з політичних причин. Режисер заявляв, що буде голодувати, поки не звільнять 64 українці.

Наприкінці вересня в мережі зʼявився новий знімок Олега Сенцова, зроблений у 139-й день голодування. На фото видно, що українець дуже схуд. Його оглядає лікар.

УФСИН России по Ямало-Ненецкому автономному округу

На початку жовтня адвокат Сенцова Дмитро Дінзе заявив, що здоровʼя режисера погіршилося, і його можуть почати годувати примусово. 3 жовтня Дінзе називав стан Сенцова «стабільно поганим».