У Росії заявили, що Сенцов припинив голодування у присутності адвокатів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов припинив голодування, яке почав 14 травня, передає Інтерфакс.

«Так, він припинив голодування. Кращі дієтологи Москви розробили спеціальну дієту для виведення його з голодування», — сказав агентству заступник директора Федеральної служби виконання покарань Валерій Максименко.

Що кажуть у Росії

За його словами, Сенцова умовили припинити голодування лікарі.

«Я дякую всім, хто брав участь: і нашим лікарям, і лікарям лабитнангської лікарні, і адвокатам, які підказали йому, що треба жити, що життя триває. Остаточно його вмовили наші лікарі, наші фахівці. І він обрав життя», — заявив Максименко.

Олег Сенцов написав заяву про те, що припиняє голодування, у присутності адвокатів. Про це заявив глава Ради з прав людини при президенті РФ Михайло Федотов, передає Інтерфакс-Україна.

«Я не можу це не вітати, вважаю, що це дуже правильне, дуже розумне рішення. Боротьба за свої права — це справа свята, але зовсім не обовʼязково для цього ставити під загрозу своє життя та здоровʼя», — сказав він.

Федотов додав, що лікарі допоможуть Сенцову правильно вийти з голодування.

«Це дуже непростий період, дуже важкий, і я бажаю, щоб він пройшов максимально безболісно», — зазначив він.

Адвокат і родичі Сенцова поки не підтверджують інформацію

Журналісти theБабель намагаються зв’язатися з адвокатом Сенцова, щоб перевірити цю інформацію. Офіційно заяву російської сторони він ще не прокоментував.

Двоюрідна сестра Олега Сенцова Наталія Каплан сказала, що не може підтвердити цю інформацію, пише BBC News Україна. Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка опікується питанням звільнення українських полонених, також заявила виданню, що не має підтвердження, що Сенцов припинив голодування.

Чому Сенцов голодує

У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів в анексованому РФ Криму. Він перебуває у російській колонії «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі, на півострові Ямал.

14 травня Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських увʼязнених, незаконно утримуваних в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати, поки не звільнять 64 українці.

Наприкінці вересня в мережі зʼявився новий знімок Олега Сенцова, зроблений у 139-й день голодування. На фото видно, що українець дуже схуд. Його оглядає лікар. За останніми даними, зараз він важить 72 кілограми.

УФСИН России по Ямало-Ненецкому автономному округу

На початку жовтня адвокат Сенцова Дмитро Дінзе заявив, що стан здоровʼя режисера загострився. У Сенцова розвинулась серцева недостатність і ревматизм ноги, гіпоксія, повʼязана з недостатнім забезпеченням киснем внутрішніх органів і крові, а також зʼявилися проблеми з печінкою та нирками. Пізніше адвокат додав, що у колонії почнуть годувати Сенцова примусово, якщо стан його здоровʼя різко погіршиться. 3 жовтня Дінзе називав стан здоровʼя Сенцова «стабільно поганим».

Нещодавно інший український політвʼязень Станіслав Клих, якого засудили у Росії до понад 20 років колонії, написав листа режисеру Олегу Сенцову і закликав його припинити голодування .