Паспортний скандал: Угорщина заявила, що не буде відкликати консула із Закарпаття

Дата:
Паспортний скандал: Угорщина заявила, що не буде відкликати консула із Закарпаття

MTI

Міністр закордонних справ та торгівлі Угорщини Петер Сійярто «не може бути заляканий» у суперечці з Україною щодо подвійного громадянства. Про це заявив речник МЗС країни Тамаш Менцер, йдеться на сайті відомства.

В офіційній заяві зазначається, що Угорщина не відкликатиме свого консула з Берегового, «незалежно від того, наскільки це рекомендують українці».

За словами речника МЗС Угорщини, Петер Сійярто зустрівся зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним у Нью-Йорку під час Генасамблеї Організації Обʼєднаних Націй.

«На зустрічі міністр закордонних справ України визнав, що в Україні не існує закону, який забороняє громадянам мати паспорт іншої країни. Крім того, законом не заборонено надання паспорта іншої країни, і не є злочином, коли хтось не повідомив про наявність паспорта іншої країни», — йдеться в повідомленні.

Томаш Менцер також нагадав, що кілька днів тому губернатор Закарпаття заявив, що принаймні половина членів парламенту України мають подвійне громадянство, відповідно, напад на угорців є неприйнятним.

Він наголошує, що події в Генеральному консульстві в Береговому узгоджуються з угорським та міжнародним правом і не суперечать жодним українським нормам.

Після ухвалення Україною закону про освіту у вересні минулого року Будапешт пригрозив сповільнити євроінтеграцію України і розпочав блокувати українські ініціативи в НАТО.

Зокрема Угорщина створила посаду свого уповноваженого міністра по Закарпатській області, чим викликала жорсткий протест з боку офіційного Києва.

У середині вересня відносини України та Угорщини знову загострилися. У мережі оприлюднили відео, потайки зняте в угорському консульстві в Береговому, в якому чоловік допомагає українцям вголос скласти присягу на вірність Угорщині, а жінка інструктує тих, хто отримав угорські паспорти, як приховати цей факт від української влади.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін після цього заявив, що угорський консул буде позбавлений акредитації і видворений за межі України. 23 вересня Будапешт пообіцяв вислати з країни українського дипломата такого ж рангу, якщо Київ на це наважиться.

Крім того, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пригрозив ще більше сповільнити інтеграцію України до Європейського Союзу.