Паспортний скандал з Угорщиною: Будапешт пригрозив вислати українського консула

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Якщо Київ наважиться вислати угорського консула в місті Берегове [Закарпаття], Будапешт у відповідь обіцяє вислати з країни українського дипломата такого ж рангу. Про це 23 вересня заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, перед вильотом в США на засідання Генасамблеї ООН, повідомляє угорське видання Origo.

«Подвійне громадянство поширене в Європі, і якщо Україна справді хоче рухатися в бік Європейського Союзу, не може ставити під сумнів таку інституцію», — зазначив міністр.

Глава МЗС Угорщини зауважив, що в Нью-Йорку він планує зустрітися з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. За словами Сійярто, протягом останніх кількох років в Україні посилилися антиугорські настрої, повʼязані з підготовкою до проведення в Україні президентських і парламентських виборів.

Угорський міністр додав, що Україна провела спецоперацію в консульстві Угорщини, яка є членом НАТО, і тим самим переступила всі «існуючі писані та неписані норми міжнародного права і дипломатії».

Після ухвалення Україною закону про освіту у вересні минулого року Будапешт пригрозив сповільнити євроінтеграцію України і розпочав блокаду українських ініціатив у НАТО.

Зокрема Угорщина створила посаду свого уповноваженого міністра по Закарпатській області, чим викликала жорсткий протест з боку офіційного Києва.

Минулого тижня відносини України та Угорщини знову загострилися. В мережі оприлюднили відео, потайки зняте в угорському консульстві в Береговому, в якому чоловік допомагає українцям вголос скласти присягу на вірність Угорщині, а жінка інструктує тих, хто отримав угорські паспорти, як приховати цей факт від української влади.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін після цього заявив, що угорський консул буде позбавлений акредитації і видворений за межі України.

А глава МЗС Угорщини Петер Сіярто пригрозив ще більше сповільнити інтеграцію України до Європейського союзу.