Клімкін: Угорщина змінить скандальну назву «міністра по Закарпаттю»

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Клімкін: Угорщина змінить скандальну назву «міністра по Закарпаттю»

УНІАН

Будапешт погодився змінити назву посади свого уповноваженого Угорщини по Закарпатській області, яка викликала жорсткий протест з боку офіційного Києва. Про це сьогодні в Twitter повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Почав ранок з розмови зі своїм угорським колегою Петером Сіярто. Угорці нас добре почули і змінюють назву свого уповноваженого «по Закарпаттю». А щодо усіх інших питань — продовжуємо конструктивно працювати далі», — написав він.

31 липня МЗС України зажадало пояснень від офіційного Будапешту у звʼязку з його рішенням створити посаду урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського регіону. Це було сприйнято як втручання у внутрішні справи, оскільки до компетенції уповноваженого включили частину суверенної території України.

3 серпня стало відомо, що посаду уповноваженого міністра по Закарпатській області обійме Іштван Грежа, який в угорському уряді опікується питаннями Закарпаття з 2016 року.

В українському МЗС також заявили про готовність заборонити вʼїзд в країну угорському уповноваженому, якщо назва його посади не буде змінена.