«Передали під сильним тиском». Вселенський патріархат пояснив, як Київська митрополія опинилась під юрисдикцією Москви

Дата:

Константинопольський патріархат опублікував статтю, в якій, посилаючись на історичні документи, стверджує, що володіє правом самостійно вирішувати питання надання автокефалії Українській православній церкві.

Згідно з документом, в 1589 році Вселенський патріарх врегулював статус Московської патріархії. На той час Київська митрополія не входила в її структуру. У 1686 році Константинополь передав Московському патріарху право висвячення (хіротонії) митрополита Київського. Це зробили «з економічних причин і виходячи з політичної необхідності», зі збереженням всіх прав митрополії, якими вона володіла раніше.

Крім того, у Вселенського патріарха зазначили, що дозвіл тодішній патріарх Діонісій надав «під сильним тиском». Свідченням збереження Київської митрополії під юрисдикцією Вселенського патріарха стала вимога до митрополита Київського під час літургії поминати спочатку Вселенського патріарха.

В Константинопольській церкві відзначили, що згодом митрополит Київський вже не згадував імʼя Вселенського патріарха, що може ставити під сумнів його канонічність. «Тому цілком виправдано, що Вселенський патріархат повинен проявити відповідну материнську турботу про Церкву України у кожному випадку, коли це вважається необхідним», — підкреслили в Константинополі.

Раніше Вселенський патріарх Варфоломій пояснив, що Константинополь зобовʼязаний надати автокефалію УПЦ, тому що Російська православна церква чинить тиск на українських священиків.

7 вересня Вселенський патріархат направив в Україну своїх екзархів для підготовки автокефалії. РПЦ вирішила розірвати офіційні відносини з КПЦ, а також припинити брати участь в структурах під його головуванням. В РПЦ назвали єрессю претензії Константинополя на одноосібне прийняття рішень щодо автокефалії для УПЦ. УПЦ МП закликала КПЦ відкликати своїх екзархів.