«Російська церква чинить тиск на українських священиків». Патріарх Варфоломій пояснив, чому Константинополь дасть автокефалію УПЦ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Російська церква чинить тиск на українських священиків». Патріарх Варфоломій пояснив, чому Константинополь дасть автокефалію УПЦ

Лазаренко Микола / УНІАН

Вселенський патріарх Варфоломій назвав правом і обовʼязком Константинопольського патріархату надати автокефалію Українській православній церкві. Про це він заявив на зустрічі з митрополитом Патри та прочанами з Ахеї [західна Греція], повідомлено на сторінці КПЦ в Facebook.

Митрополит Патри заявив, що останнім часом парафіяни мають багато суперечливої інформації щодо надання автокефалії Української православної церкви.

Патріарх Варфоломій йому відповів: «Вони багато читають, я теж багато прочитав...І знаю, що багато пишеться проти мене. Проте за 27 років у своєму сані я бачив багато схожого й був мішенню багатьох, та моя совість спокійна».

Варфоломій зазначив, що на різних етапах історії українці намагалися відокремитися від Російської православної церкви. «Навіть нинішні ієрархи української церкви та митрополит Онуфрій, митрополит Києва і голова Священного Синоду України, як тільки Україна стала незалежною державою на початку 1990-х років, підписалися під закликом до незалежності, відокремлення від Російської церкви, тобто до автокефалії. У нас є їхні підписи, ми їх публікували», — сказав він.

Варфоломій додав, що Російська православна церква надзвичайно сильно тисне на українських священиків, і дехто з них міняє свою позицію, але «рукописи не горять». «І я впевнений, що коли наш патріархат видасть томос про автокефалію, всі приєднаються до нової автокефальної церкви своєї батьківщини», — сказав він.

11 вересня секретар УПЦ КП Євстратій (Зоря) опублікував документи, датовані січнем 1992 року. Згідно з цими документами три архієреї — єпископи Онуфрій (Березовський), Сергій (Генсицький) і Аліпій (Погребняк) підписали звернення єпископату Української православної церкви з проханням до московського патріарха Олексія II та єпископату РПЦ надати автокефалію УПЦ. На сьогодні Онуфрій є митрополитом УПЦ МП.

Після того, як Вселенський патріархат надіслав в Україну своїх екзархів для підготовки автокефалії, РПЦ вирішила розірвати офіційні відносини з КПЦ, а також припинити участь у структурах під його головуванням. У РПЦ назвали єрессю претензії Константинополя на одноосібне прийняття рішень щодо автокефалії УПЦ. УПЦ МП закликала КПЦ відкликати своїх екзархів.