Митрополит Онуфрій підписав звернення про автокефалію УПЦ ще 26 років тому. МП офіційно стверджує протилежне

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Митрополит Онуфрій підписав звернення про автокефалію УПЦ ще 26 років тому. МП офіційно стверджує протилежне

Українська Православна Церква

У січні 1992 року три архієреї — єпископи Онуфрій (Березовський), Сергій (Генсицький) та Аліпій (Погребняк) підписали звернення єпископату Української православної церкви з проханням до московського патріарха Алексія ІІ та єпископату Російської православної церкви щодо необхідності надання автокефалії УПЦ. Про це повідомив у Facebook архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник УПЦ КП Євстратій (у миру – Іван Зоря).

За його словами, 1—3 листопада 1991 року відбувся Собор УПЦ, на якому священики вирішили звернутися до очільників РПЦ з проханням про позитивне вирішення цієї справи.

Проте пізніше церковну історію було «переписано» і саме цей варіант включено до офіційних біографій двох архієреїв на сайті Московської патріархії. Наразі офіційно стверджується, що вони не підписували постанови Собору про автокефалію, — попри те, що раніше вже було опубліковано оригінали відповідного документа з підписами усіх згаданих ієрархів.

«Враховуючи те, що днями очільники Московського патріархату офіційно знову заявили, що не існує прохань єпископату УПЦ про автокефалію, в Київській Патріархії вирішили передивитися архіви. І було знайдено те, що можна побачити нижче», — пише Зоря.

Він надає фотокопію документа з усіма підписами. При цьому друкований текст не датовано, але з фрази на початку видно, що це саме він — адже від Собору до 22 січня 1992 року минуло саме близько трьох місяців.

У тексті виділено особливо важливі з погляду змісту абзаци. Синіми рисками підкреслено підписи архієреїв, які зараз перебувають на кафедрах МП в Україні, червоною рискою — підпис митрополита Онуфрія.

Навесні президент Петро Порошенко, Верховна Рада, УПЦ КП, УАПЦ і частина єпископів УПЦ МП звернулися до Константинопольського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Після цього від кожної великої зустрічі представників Вселенського патріархату та міжнародних зустрічей представників православних церков в Україні очікують новин щодо надання томосу про автокефалію.

Томос —церковний документ, який має засвідчити, що православна церква в Україні є незалежною від інших церков і має рівні з ними права. Наразі українські церкви або залежні від інших, як УПЦ МП від РПЦ, або не визнані іншими, як УАПЦ і УПЦ КП.

На початку вересня єпископи КПЦ на архієрейському соборі підтвердили, що Вселенський патріархат має право самостійно приймати рішення про надання автокефалії іншим церквам.

Сьомого вересня Константинопольский патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Це зроблено в межах підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві.

Синод РПЦ сприйняв це як «грубе нехтування церковними канонами, які забороняють єпископам однієї помісної церкви втручатися у внутрішнє життя та справи іншої помісної церкви», і погрожує Константинополю розривом відносин.