Reuters: ЄС вводить новий механізм санкцій за хіматаки. Вони будуть націлені на відповідальних осіб

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Reuters: ЄС вводить новий механізм санкцій за хіматаки. Вони будуть націлені на відповідальних осіб

Netflix

Європейський союз збирається ввести новий механізм покарання за напади із застосуванням хімічної зброї. Санкції будуть націлені на людей, звинувачених у використанні заборонених боєприпасів, незалежно від їх національності, пише Reuters.

Правовий режим, заснований на французькій пропозиції по боротьбі c використанням хімзброї Росією і Сирією, дозволить Євросоюзу швидше вводити санкції щодо конкретних осіб у будь-якій точці світу, заморожуючи їх активи в ЄС і забороняючи вʼїзд.

«Це важливо, тому що ми зможемо додавати імена без тривалих дебатів. Ми можемо спробувати відстоювати певні права, а не просто видавати заяви», - заявив один з високопоставлених дипломатів ЄС, які беруть участь у переговорах.

Очікується, що посли 28 країн-членів ЄС затвердять режим на своєму щотижневому засіданні в середу без обговорення.

Заборонена 20 років тому у відповідності з міжнародним договором хімічна зброя, застосування якого почастішало останнім часом, стривожило західні уряди. Нещодавні випадки включають замах на російського подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочку в березні в Солсбері.

Британія звинуватила росіян Олександра Петрова та Руслана Боширова в замаху на Скрипалів із застосуванням хімічного агента «Новачок». 27 серпня почали діяти нові санкції США проти Росії через отруєння у Солсбері.

Проте поки не відомо, чи запропонує Британія додати до списку двох росіян, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. За словами дипломатів, це можливо, оскільки Британія не змогла переконати інші країни ЄС ввести нові санкції проти РФ через інцидент у Солсбері.