Торгова війна між США і Китаєм: Пекін вводить мита на американські товари на суму $60 млрд

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Торгова війна між США і Китаєм: Пекін вводить мита на американські товари на суму $60 млрд

Thomas Hawk / Flickr

З 24 вересня владиа Китаю вводить мита 5 і 10% на імпорт товарів зі США. Загальну сума збитків для Сполучених Штатів складе 60 мільярдів доларів. Про це повідомляється в опублікованій у вівторок ввечері заяві Комітету з тарифів Держради КНР, пише ТАСС.

«З 12:01 за пекінським часом (07:00 мск) 24 вересня у відношенні згаданих у першому додатку 2943 товарних позицій і 1078 товарних позицій з другого додатка будуть введені мита в 10%. Щодо 974 товарних позицій з третього додатка та 662 товарних позицій з четвертого додатка будуть введені мита 5%», — цитує заяву відомства агентство Сіньхуа.

Що трапилось?

На початку вересня президент США Дональд Трамп заявив, що готує введення нових мит на китайські товари, сума яких може скласти близько 267 мільярдів доларів.

У липні США ввели 25-відсоткові збори для 818 найменувань китайської продукції. У кінці серпня список доповнили 279 найменуваннями товарів. Китай у відповідь запровадив аналогічні мита на 659 груп товарів з США. У 2017 році імпорт США з Китаю, як пише Reuters, становив 505 мільярдів доларів.

Що потрібно Штатам?

Сполучені Штати вимагають, щоб Китай краще захищав американську інтелектуальну власність, скоротив свій профіцит у торгівлі з США і розширив доступ до китайських ринків для американських компаній.

Як на мита реагують провідні бізнесмени та представники влади з обох сторін?

Засновник і глава Alibaba Джек Ма вважає, що така торгова війна може затягнутися на 20 років, і від цього постраждають ділові співтовариства в США, Китаї та Європі, пише «Інтерфакс». А губернатор штату Мічиган, республіканець Рік Снайдер заявив, що при введенні мит, ціни на продукцію автогігантів General Motors, Ford Motor і Fiat Chrysler, що базуються в його штаті, можуть злетіти.