Адвокат Балуха не може потрапити в СІЗО, щоб оглянути побої свого підзахисного. Кажуть приходити в понеділок

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Адвокат Балуха не може потрапити в СІЗО, щоб оглянути побої свого підзахисного. Кажуть приходити в понеділок

Facebook / Crimean Human Rights Group

Адвоката політвʼязня Володимира Балуха Тараса Омельченка не пускають у СІЗО Сімферополя, де знаходиться його підзахисний, пояснюючи це тим, що сьогодні — вихідний день.

Що сталося?

Вчора, 14 вересня, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз розповів, що співробітники СІЗО побили Балуха і погрожували йому вбивством.

Архієпископ Кримський і Сімферопольський Климент разом з адвокатом приїхав в СІЗО, де спочатку у доступі до Балуха їм відмовили співробітники колонії. Про це пише «Громадське».

Що кажуть у СІЗО?

У СІЗО запропонували почекати начальника колонії, який повинен дати дозвіл на зустріч, але він теж їм відмовив і заявив, що з увʼязненим все гаразд.

«Начальник СІЗО сказав, що всі питання — у робочий день. Але створюється дивне враження, що нас не пускають. Тому що до нас два адвокати заходили на зустріч зі своїми підзахисними. Ще один адвокат зайшов, і вже хвилин 30 його немає», — каже адвокат Балуха.

Що буде робити захист?

Співробітники СІЗО заперечують, що били Балуха. Другий його адвокат, Ольга Дінз також вимагає особистої зустрічі з підзахисним, оскільки тільки так можна зʼясувати, чи застосовувалося до нього насильство.

Архиєпіскоп Климент додав, що разом з адвокатом Омельченком вони залишаються в СІЗО і сподіваються, що до Балуха їх все ж таки пустять.

Як відреагувала влада?

Спікер МЗС України Марʼяна Беца написала в своєму Twitter, що докази побиття Володимира Балуха будуть передані до суду.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова також вимагає у російської влади допустити її до вʼязня. Через свій Facebook вона звернулася особисто до Путіна: «На моє прохання щодо відвідування Володимира Балуха і Кирила Вишинського, на умовах синхронності, Тетяна Москалькова запевнила, що звернулася за наданням дозволу до всіх причетних органів. Я чекаю, але розумію: тільки Путін може прийняти таке рішення. Тому вимагаю негайно допустити мене до Володимира Балуха! У будь-яку хвилину я готова виїхати до нього!»

Хто такий Володимир Балух?

Володимир Балух — український політвʼязень, мешканець Сімферополя. У 2014 році він демонстративно відмовився від громадянства Росії і регулярно вивішував прапор України на фасаді свого будинку. З 2015 року в його будинку неодноразово проходили обшуки, в ході одного з них співробітники ФСБ нібито знайшли бойові патрони.

У грудні 2016 року Балуха затримали. 4 серпня 2017 року Роздольненський районний суд Сімферополя засудив Володимира Балуха до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму.