«Читав уголос матеріали про інтимне житя підозрюваної». Чому порушили справу проти директора НАБУ Ситника і до чого тут телефони журналісток

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
«Читав уголос матеріали про інтимне житя підозрюваної». Чому порушили справу проти директора НАБУ Ситника і до чого тут телефони журналісток

pravda.com.ua

Директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника підозрюють у розголошенні матеріалів кримінального провадження. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко в ефірі телеканалу «Прямий».

За словами Луценка, Ситник на зустрічі з журналістами вголос читав матеріали прослуховування стосовно інтимного життя однієї з фігурантів справи. Один із присутніх журналістів опублікував в інтернеті цей аудіозапис. Фігурантка справи написала заяву.

Генпрокурор додав, що експертиза встановила приналежність голосу на аудіозаписі Ситнику. Проблема з оформленням підозри полягає в тому, що ні присутні при читанні журналісти, ні сам Ситник не називають дату згаданої зустрічі. А без цієї інформації, за словами генпрокурора, неможливо оформити підозру й повідомити про неї.

Скандал з телефонами журналісток

У вівторок, 4 вересня, Генеральна прокуратура за рішенням суду отримала доступ до телефонних даних за півтора року журналістки програми «Схеми» на «Радіо Свобода» Наталії Седлецької. А наступного дня ще одна журналістка — Христина Бердинських — теж повідомила, що суд надав ГПУ доступ до даних з її телефона.

«Бабель» окремо зʼясовував: чи є законним доступ до даних з телефонів журналістів. А Європейський союз розкритикував дії українських суддів. Його офіційний представник Майя Косьянчіч заявила, що жодне рішення суду не повинно порушувати основних свобод ЗМІ та міжнародних журналістських стандартів.