CБУ vs НАБУ: замголови СБУ Демчина звинуватив людей Ситника у вигадуванні йому підозри. Генпрокуратура почала кримінальне провадження

Автор:
Олена Мельник
Дата:
CБУ vs НАБУ: замголови СБУ Демчина звинуватив людей Ситника у вигадуванні йому підозри. Генпрокуратура почала кримінальне провадження

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо детективів Національного антикорупційного бюро. Його ініціював заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, якого НАБУ підозрює у незаконному збагаченні. Про це повідомляється на сторінці СБУ у Facebook.

Розслідування проти НАБУ почали за двома статтями Кримінального кодексу:

· Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця (ч.1 ст.343);

· Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності (ч.2 ст.372).

Коли все почалося?

Війна між Демчиною і НАБУ триває майже рік. За версією замголови СБУ, «яблуком розбрату» послужила справа СБУ проти начальника відділу забезпечення роботи директора НАБУ Катерини Везєлєвої-Борисової, яка «протиправно отримувала кошти від неурядової організації» та тривалий час була громадянкою Росії.

НАБУ нібито просило Демчину не складати на жінку протокол, бо це негативно вплине на репутацію бюро, та намагалось скасувати рішення суду. Також Демчина ініціював розслідування щодо трьох працівників бюро: керівника підрозділу НАБУ та двох його підлеглих.

На думку замголови СБУ, саме через це НАБУ почало збирати компромат на нього та його рідних, а потім звинуватило його у незаконному збагаченні.

З 10 березня 2017 року на основі журналістських розслідувань НАБУ розпочало розслідування щодо заступника голови СБУ Павла Демчини за фактом незаконного збагачення (за статтею 368-2 Кримінального кодексу). 7 вересня 2018 року детектив НАБУ Сергій Яндюк склав повідомлення про підозру і направив документ на узгодження в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Після цього, 13 вересня, Павло Демчина звинуватив бюро у злочині і заявив, що детективи вигадали підозру, щоб далі вести проти нього кримінальне провадження, 18-місячний термін розслідування якого завершився 10 вересня цього року.