За техногенну катастрофу в Армянську «Кримський титан» заплатить майже 307 млн гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
За техногенну катастрофу в Армянську «Кримський титан» заплатить майже 307 млн гривень

Sergei Malgavko\TASS via Getty Images

Російський арбітражний суд Криму підтвердив рішення стягнути 763,8 мільйона рублів (близько 306,6 мільйона гривень) з заводу «Кримський Титан» через забруднення повітря на півночі півострова, — повідомляє сайт регіонального управління Росприроднагляду.

Варто зауважити, що суд визначив причиною забруднення повітря на півночі Криму рідкі промислові відходи в кислотонакопичувачі підприємства.

Завод «Кримський титан» зупинили 9 вересня. За словами депутата Державної думи Росії від анексованого Криму Михайла Шеремета, завод запустять після модернізації та інвентаризації технологічного процесу виробництва.

Через різке погіршення екологічної обстановки понад дві тисячі жителів Херсонської області, яка межує з Кримом, відправлять у Скадовськ. На Херсонщині через отруєння хімікатами по допомогу вже звернулося 23 людини. Також постраждав 61 прикордонник.

З кінця серпня жителі Армянська стали масово скаржитися на наліт, схожий на іржу, а також на подразнення та біль у горлі, висипи та блювоту в дітей. Пізніше стало відомо, що причина цих явищ — викиди заводу «Кримський титан». Випаровування з кислотонакопичувача на підприємстві перевищили рівень гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду в повітрі.

Між тим, головне управління розвідки Міністерства оборони України вважає, що хімічні викиди на півночі Криму почалися через тренувань Збройних сил РФ. За даними розвідки, 13—19 серпня підрозділи російської армії під час навчальних стрільб біля відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів пошкодили ці обʼєкти.

Україна вже готується передати дані про викиди шкідливих речовин на заводі «Кримський титан» в розташованому на анексованому півострові Армянську до ООН, ОБСЄ, Всесвітній організації охорони здоровʼя і Міжнародному комітету Червоного Хреста.