Медуніверситет ім. Богомольця знов залишився без ректора. Суд заборонив МОЗ призначати будь-кого на цю посаду

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Медуніверситет ім. Богомольця знов залишився без ректора. Суд заборонив МОЗ призначати будь-кого на цю посаду

facebook.com

Напередодні Окружний адміністративний суд Києва своєю ухвалою зупинив дію наказу Міністерства охорони здоровʼя про призначення Юрія Кучина в. о. ректора Національного медичного університету ім. Богомольця. Про це повідомляє прес-служба МОЗ у Facebook.

Цим же рішенням суд заборонив МОЗ призначати на цю посаду будь-яку особу, крім випадків, визначених положенням закону України «Про вищу освіту».

До суду з заявою звернулися прихильники Катерини Амосової, звільненої МОЗ України з посади ректора у квітні 2018 року: проректори Ярослав Цехмістер, Олександр Никитюк, Олена Стеченко, Тетяна Черенько та Олеся Линовицька.

У МОЗ зазначають, що таке рішення суду фактично позбавляє міністерство можливості здійснювати свої повноваження відповідно до законодавства, зокрема закону «Про управління об’єктами державної власності».

Заступник глави профспілки студентів НМУ Ярослав Янковський повідомив «Бабелю», що вони знають про цю ситуацію, але не втручаються в «кадрові зміни та протистояння». За його словами, навчання у виші продовжується, студенти не страйкують, ходять на лекції та практичні заняття.

Янковський також сказав, що зараз в. о. ректора НМУ виконує проректор Ярослав Цехмістер, який підтримував колишнього ректора вишу Амосову. Своїм наказом він відсторонив Юрія Кучина від цієї посади.

У МОЗ також заявили, що новий в. о. ректора НМУ Ярослав Цехмістер вночі 5 вересня видав наказ, який позбавляє 1,5 тисячі студентів-контрактників права на освіту, а декількох викладачів — можливості надавати цю освіту.

У своєму наказі Цехмістер постановив розірвати усі угоди, які підписав Юрій Кучин у період з 15 серпня по 5 вересня 2018 року, у тому числі й угоди зі студентами-першокурсниками контрактної форми навчання та контракти з викладачами.

У свій перший робочий день, 15 серпня, призначений МОЗ на посаду в. о. ректора НМУ ім. Богомольця Юрій Кучин не зміг потрапити на робоче місце, оскільки вхід до університету заблокували невідомі особи під керівництвом аспіранта НМУ Василя Гілюка.

Вперше подібний випадок стався ще 20 лютого 2018 року. Тоді нового в. о. ректора Михайла Захараша також не пускали на робоче місце. Гілюк був одним з активістів, які блокували університет взимку і виступали на підтримку Амосової.

У той день МОЗ відсторонив від посади Амосову на час службової перевірки. Ректор назвала це рішення незаконним і заявила, що заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Лінчевський намагався змусити її порушити закон, погрожуючи звільненням.

На підтримку Амосової 25 лютого студенти оголосили безстроковий страйк, який припинився через два дні після початку. Амосова оскаржила своє відсторонення у суді. Окружний адмінсуд Києва 1 березня відновив її на посаді ректора до початку розгляду її позову до МОЗ по суті.

16 квітня 2018 року Катерина Амосова була звільнена з посади ректора НМУ за невиконання умов контракту. Цьому рішенню передували висновки комісії МОЗ України, яка визнала роботу ректора у 2017 році незадовільною.