Раді пропонують висунути Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Раді пропонують висунути Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

facebook.com

Верховній Раді пропонують номінувати українського режисера, політвʼязня в Росії Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

Проект постанови з відповідною заявою до норвезького Нобелівського комітету 4 вересня зареєстрований на сайті парламенту під номером 9040.

Автори документа — 10 депутатів. Вісім із них входять до «Блоку Петра Порошенка», ще двоє — до «Народного фронту». Проект передано на розгляд керівництва, однак тексту постанови поки що немає.

Висунути Олега Сенцова на Нобелівську премію миру ще 29 серпня запропонував екс-президент Польщі, колишній лідер «Солідарності» Лех Валенса. У 1983 році він також отримав Нобелівську премію миру як «борець за права людини». Валенса заявив, що Сенцов зараз відстоює ті ж ідеали, що й він у свій час: віру в демократію і мирний протест; відмову від ненависті; солідарність між народами та самопожертву заради інших, до яких ставляться несправедливо.

У серпні 2015 року Сенцова засудили в РФ до 20 років колонії суворого режиму за підготовку теракту. Свою провину режисер не визнав, а 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських вʼязнів, яких незаконно утримують в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати, поки не звільнять 64 українців. Родичі та адвокати Сенцова заявляють про серйозне погіршення його здоровʼя.