Екс-президент Польщі Лех Валенса висунув Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Екс-президент Польщі Лех Валенса висунув Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

facebook.com

Колишній президент Польщі Лех Валенса висунув кандидатуру українського кінорежисера Олега Сенцова на Нобелівську премію миру, йдеться в заяві екс-президента.

Валенса в комуністичній Польщі очолював профспілку «Солідарність», яка відстоювала зміни в країні. У 1983 році він отримав Нобелівську премію миру «як борець за права людини». Екс-президент вважає, що Сенцов зараз бореться за ті ж ідеали, що й він у свій час: віру в демократію і мирний протест; відмову від ненависті, солідарність між народами і самопожертву на благо інших людей, до яких ставляться несправедливо.

Він підкреслює, що боротьба Сенцова, його голодування, мета якого — не особиста свобода, але звільнення всіх українських політвʼязнів в Росії, гідні найвищого визнання вільного світу.

«З цих причин я звертаюся до всіх чоловіків і жінок доброї волі, щоб допомогти звільнити Олега Сенцова, і висуваю Олега Сенцова на Нобелівську премію миру», — резюмував Валенса.

Нобелівська премія миру щороку з 1901-го присуджується людям і організаціям за видатний внесок у зміцнення миру. За задумом Альфреда Нобеля, її повинні були вручати «тому, хто вніс вагомий внесок у єднання народів, знищення рабства, зниження чисельності існуючих армій і сприяння мирним домовленостями». Від цих базових принципів з часом відійшли. Якихось чітких критеріїв присудження премії не існує.

Висувати кандидатів на премію можуть члени парламентів і урядів, міжнародних судів, ректори університетів, люди і організації, нагороджені Нобелівською премією миру, члени Нобелівського комітету. Оскільки Валенса — лауреат премії, він мав всі підстави висунути Сенцова. Екс-президент Польщі отримав премію миру, коли він сидів у вʼязниці, як і український режисер зараз.

В серпні 2015 року Сенцова засудили в РФ до 20 років колонії суворого режиму за підготовку теракту. Свою провину режисер не визнав, а 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських увʼязнених, яких незаконно утримують в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати, поки не звільнять 64 українців. Родичі та адвокати Сенцова заявляють про серйозне погіршення його здоровʼя.