Кадровий конфлікт в ДБР: Трубу повторно просять призначити 27 кандидатів, яких він назвав «неблагонадійними»

Дата:
Кадровий конфлікт в ДБР: Трубу повторно просять призначити 27 кандидатів, яких він назвав «неблагонадійними»

RFE / RL

Інтрига з кадровими топ-призначеннями в Державне бюро розслідувань продовжує набирати обертів. 3 вересня Зовнішня конкурсна комісія повторно внесла директору ДБР Роману Трубі подання на призначення 27 кандидатів, передає Інтерфакс-Україна. Раніше Труба їх відбракував, підозрюючи у звʼязках з сепаратистами і «кумовстві».

Що сталося?

Зовнішня конкурсна комісія повторно просить Романа Трубу призначити на керівні посади в ГБР 27 осіб, кандидатури яких він раніше відхилив. Таке рішення комісія одноголосно ухвалила на засіданні в понеділок.

Також комісія просить профільний парламентський комітет оцінити відмову Труби призначати запропонованих сімох директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату та працівників підрозділів внутрішнього контролю бюро.

Чому Труба проти?

У липні конкурсна комісія відібрала 27 з 436 кандидатів на ключові посади в ГБР. Після цього Труба звернувся до Національного антикорупційного бюро, щоб воно перевірило на поліграфі переможців конкурсу. Перевірку кандидати пройшли, але її результати, які за законом повинні зберігатися 5 років, комісія вирішила знищити.

«Після конкурсу Зовнішня комісія повинна була передати документи кандидатів і результати проходження поліграфа... Комісія на своєму засіданні прийняла дивне, нелогічне, протиправне рішення про знищення результатів поліграфа», — розповів Роман Труба.

Він додав, що один з кандидатів фігурує у кримінальному провадженні про державну зраду, другий — у справі про легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом. Крім того, деякі кандидати фігурували в журналістських розслідуваннях. Також, за словами Труби, Національне агентство з питань протидії корупції має перевірити майно, землю і кошти кандидатів.

Позиція Труби спричинила конфлікт всередині бюро — аргументи голови ДБР розкритикувала його перша заступниця Ольга Варченко.

А що комісія?

Члени комісії заявили, що для повернення голові ДБР результатів перевірки «немає чітких юридичних підстав». У комісії пояснили, що ці дослідження проводилися як один з етапів конкурсу, а ця інформація призначалася виключно для членів комісії.

Що ж буде з роботою ДБР?

У червні 2018 року Роман Труба говорив, що бюро запрацює вже у вересні, але через кадрові затримки тепер він прогнозує, що перші виробництва почнуть розслідувати в жовтні.

«Я не можу почати роботу тільки з центральним апаратом... Будуть тисячі кримінальних проваджень... Я повинен запустити роботу одночасно з територіальними управліннями», — сказав глава ДБР.

У бюро прийняли перших 50 співробітників. З них Труба вибере і призначить заступників керівників семи територіальних управлінь та виконуючих обовʼязки керівників підрозділів центрального апарату, які поки будуть працювати замість цих спірних 27 кандидатів. Протягом вересня пройдуть співбесіди в слідчі підрозділи територіальних управлінь, щоб бюро змогло почати розслідування.