Поліграфологи ДБР пояснили, чому комісія знищила результати поліграфу 27 переможців конкурсу

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Поліграфологи ДБР пояснили, чому комісія знищила результати поліграфу 27 переможців конкурсу

dbr.gov.ua

Конкурсна комісія за вимогами закону не могла передати директору Державного бюро розслідувань Роману Трубі результати поліграфа 27 кандидатів на керівні посади в бюро, пише Укрінформ.

За словами Тетяни Морозової, керівника поліграфологів, що проводили тести для ДБР, оскільки саме комісія просила перевірити кандидатів — їй і передали результати. Надавати результати поліграфу комусь іншому спеціалісти права не мали. «Хоча спеціалісти хотіли б, аби їх бачив і директор, і комісія», — зазначила експерт.

Комісія ж за результатами роботи має передати директору лише подання на призначення людини на ту чи іншу посаду. «Про передачу результатів поліграфних перевірок в законі, на жаль, нічого не сказано. Тобто подання — це єдиний документ, який комісія мала передати керівнику ДБР», — констатувала Морозова.

Усі матеріали конкурсу, в тому числі результати поліграфу, мали б зберігатися в управлінні внутрішнього контролю ДБР. Але його в бюро поки що не існує — перших працівників в це управлення планували призначити саме з цих 27 осіб. А комісія ж, згідно з законом, не мала права зберігати матеріали поліграфних досліджень.

Морозова додала, що самі по собі результати поліграфу не є підставою, щоб відмовити особі у зайнятті посади. Їх використовують під час співбесіди як інформацію, що може допомогти оцінити кандидата. Саме на підставі результатів тестових випробувань та співбесіди комісія встановлювала переможця. Після цього всі вони повинні були пройти спецперевірку.

28 серпня Труба відмовився призначити 27 осіб на керівні посади відомства, яких раніше рекомендувала конкурсна комісія. Він пояснив своє рішення тим, що комісія знищила результати поліграфу, до того ж кілька конкурсантів фігурували в кримінальних справах і журналістських розслідуваннях.