Uniper може вийти з «Північного потоку-2» через антиросійські санкції США

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Uniper може вийти з «Північного потоку-2» через антиросійські санкції США

publika.md

Якщо США введуть санкції щодо компаній, які фінансують будівництво газопроводу «Північний потік-2», німецький енергетичний концерн Uniper може вийти з проекту. Про це заявив фінансовий директор компанії Крістофер Дельбрюк.

«Звичайно, ми, Uniper, не можемо ризикувати, якщо підпадемо під американські санкції. В такому випадку нас виключать з міжнародного платіжного обороту, ми не зможемо вести бізнес в доларах», — сказав він Finanznachrichten.

Фіндиректор Uniper також додав, що компанія не може собі дозволити такі речі. «Ми все ще сподіваємося, що всі сторони схаменуться в даній ситуації», — зазначив він.

Газопровід «Північний потік-2» хочуть прокласти по дну Балтійського моря, зʼєднавши російських постачальників газу із споживачами в Європі. Його протяжність складе понад 1,2 тисячі кілометрів, запуск очікується до кінця 2019 року.

Оператор проекту — компанія Nord Stream 2 AG. Європейські компанії Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall фінансують 50% проекту, загальна вартість якого становить близько 10 мільярдів євро.

25 липня в Німеччині в Грайфсвальдській затоці вже почали прокладку труб «Північного потоку‑2». У проект вже інвестовано більше 4 мільярдів євро.

При цьому проект різко критикують у США і багатьох країнах ЄС. Компанія Nord Stream 2 AG подала заявку на прокладку альтернативного маршруту газопроводу «Північний потік-2» в обхід територіальних вод Данії, оскільки Копенгаген побоюється конфлікту з Вашингтоном.

США вже заявили про готовність ввести санкції щодо компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу «Північний потік-2».