WSJ: США введуть санкції проти «Північного потоку-2» найближчим часом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
WSJ: США введуть санкції проти «Північного потоку-2» найближчим часом

Влада США готова у найближчі тижні ввести санкції проти компаній, які беруть участь у будівництві «Північного потоку-2», повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, США підготували пакет санкцій, які можуть бути використані, щоб зупинити завершення будівництва газопроводу. Діючі та колишні чиновники розповіли WSJ, що такі санкції обговорювалися і їх можуть ввести протягом декількох тижнів.

Роботу над цими обмеженнями веде Білий дім і Департамент комерції та енергетики США. Єдине, що поки заважає їх запровададити, — це питання, на кого варто поширювати санкції: тільки на будівельників газопроводу або також на банки та інші організації, які беруть участь у процесі.

Угода про прокладання двох ліній «Північного потоку-2» по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини була підписана в 2015 році. Загальна протяжність газопроводу складе понад 1200 км, а потужність — до 55 млрд куб. м на рік.

Проти будівництва «Північного потоку-2» виступили кілька європейських країн, у тому числі й Україна. Очікується, що після запуску газопроводу українська газотранспортна система втратить своє стратегічне значення.

Компанія Nord Stream 2 вже подала заявку на прокладку газопроводу в обхід Данії.

США також виступають проти будівництва «Північного потоку-2». Особливо позиція американської влади загострилася після того, як стало відомо про можливе втручання Росії у вибори президента США. У серпні 2017 року Конгрес навіть дозволив президенту Дональду Трампу вводити санкції проти будівельників «Північного потоку-2».

Штати побоюються, що цей газопровід посилить залежність Європи від російського газу. У той же час перед зустріччю з президентом Россії Володимиром Путіним канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що «Північний потік-2» зміцнить європейську газотранспортну систему, мінімізує ризики транзиту і забезпечить зростання споживання газу в Європі.