У Німеччині почали укладати труби для «Північного Потоку — 2», попри критику США та України

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У Німеччині почали укладати труби для «Північного Потоку — 2», попри критику США та України

У Німеччині в Грайфсвальдській затоці почали укладати труби російського газопроводу «Північний потік ‑ 2», проти якого виступає Україна. Про це повідомляє прес-служба проекту.

В ніч на 25 липня судно Castoro 10 (C10), яке ходить під прапором Багамських островів, приступило до підготовчих робіт.

За допомогою восьми якорів судно C10 зайняло вихідну позицію на мілководді поблизу Любмина. Труби зварюють на борту судна в єдиний батіг і протягують на берег за допомогою лебідки, щоб зʼєднати берегові обʼєкти «Північного потоку ‑ 2» з морською частиною нового газопроводу.

Одночасно тривають підготовчі роботи для подальшого укладання труб у Грайфсвальдському затоці. Пʼять екскаваторів ведуть розробку 29-кілометрової траншеї для газопроводу.

Будівельні роботи в Грайфсвальдському затоці планують завершити до кінця поточного року.

«Північний потік ‑ 2» - магістральний газопровід з Росії в Німеччину через Балтійське море, його довжина 1220 км, а вартість €9,5 млрд. Проект фінансує російський монополіст «Газпром» (50%) і пʼять європейських компаній: ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall.

Потужність нового трубопроводу складе 55 млрд кубометрів газу в рік.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід по своїй території. Данія – поки ні.

Плани будівництва «Північний потік ‑ 2» різко критикують у багатьох країнах ЄС. В Україні побоюються, що після запуску газопроводу, росіяни можуть обійтися без українського транзиту і його обсяги знизяться до нуля з 2020 року. Президент Петро Порошенко назвав його «політичним проектом», мета якого – завдати удару по Україні і по іншим членам ЄС і НАТО.