«Українська правда»: «Грановський іноді зустрічається з прокурорами. Має право». Інтервʼю генпрокурора Юрія Луценка. Коротко

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Українська правда»: «Грановський іноді зустрічається з прокурорами. Має право». Інтервʼю генпрокурора Юрія Луценка. Коротко

pravda.com.ua

Народний депутат Олександр Грановський (БПП), якого називають «куратором президента в судах і прокуратурі» іноді зустрічається з прокурорами, бо «має на це право». Це голова ГПУ Юрій Луценко підтвердив у інтервʼю «Українській правді». Також генпрокурор розповів про розслідування справ Павла Шеремета і Катерини Гандзюк, війну с премʼєром Володимиром Гройсманом та свою участь в парламентській кампанії.

Про вбивство Шеремета

Луценко повідомив, що в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета за останній місяць з’явилася «ниточка», але підозрюваних досі нема. Вбивство було скоєно більше двох років тому — в липні 2016-го.

«За останній місяць ми маємо одну ниточку, яка, можливо, приведе нас до відповіді в цьому питанні. Я тримаю це на своєму контролі. Йдуть дуже активні слідчі дії. Крапка. Більш нічого не скажу», — сказав він.

«Ні, в цій справі немає підозрюваних. Але я не можу, в інтересах слідства, говорити більшого. У нас зараз є інформація, яка, ймовірно, виведе нас як мінімум на виконавців, а потім і на замовників. Але можливо. Підкреслюю це слово», — наголосив Луценко.

За його словами, слідство схиляється до версії про професійні мотиви вбивства, але ні організаторів, ні виконавців досі не встановило.

Про замах на Гандзюк

«Справа Гандзюк дійсно є резонансною. В першу чергу, через особистість самої потерпілої. А з іншого боку, це було частиною, як мені здається, плану по дестабілізації півдня України через тиск на громадських активістів», — розповів Луценко.

Він підкреслив, що версії слідства співпали з тими, які називала сама Катерина.

«Справу по ймовірному виконавцю замаху на Гандзюк, якого затримали, веде поліція. СБУ за моєю вказівкою зареєструвала справу про ймовірних замовників. Поліція рухається по своєму сліду знизу, СБУ рухається зверху», — каже Луценко.

Про зустрічі Грановського з прокурорами

«Ступінь незалежності прокуратури від політики є достатньо високим. Немає жодного політика, який може хвалитися, що порішав питання… Ні, вірніше хваляться, але потім дуже жалкують... Грановський може зустрічатися з прокурорами. Я інколи дізнаюся про це. Це дуже погано закінчується», — заявив Луценко.

На його думку, Грановський має право спілкуватися з прокурорами, тому що є «народним обранцем».

«Вони обговорюють закони. Мені це дуже не подобається. Але його вплив на ГПУ, як мене вчили в школі, «наближається до нуля», — каже Луценко. — В будь-якій країні будь-який депутат може зустрічатися поза чергою з будь-яким чиновником. Я не можу це заборонити. Точно так само я не можу заборонити зустрічатися журналістам з прокурорами».

Про війну з Гройсманом

«У мене немає жодного правопорушення, де підозрюється прем’єр-міністр. Ніякої війни з прем’єром у мене немає. Легенди про те, що я хочу бути прем’єр-міністром, скасовуємо. Щонайменше до завершення президентських виборів — я генеральний прокурор України. У мене ще багато невиконаної роботи, щоб я кудись збирався», — переконує Луценко.

І тут же каже про проблеми у спілкуванні з головою уряду.

«Я до нього звертаюся з листами і хотів би, щоб реакція була не така — «а ви ще це доведіть», а така, як в держслужбовця. Ну, якщо 100 000 тонн тканини раптом з’являється на складах без документів, хтось же має нести відповідальність», — жаліється Луценко.

«Я кажу: сьогодні в країні процвітає контрабанда. Це факт? Володимир Борисович каже: «Факт». Я пропоную якийсь метод боротьби, він каже: «Ні, я обираю інший». О’кей, ви прем’єр-міністр. При цьому я виявляю раз за разом величезні проблеми в роботі митників.

Я його непублічно закликав до зміни команди на митниці. Тепер я роблю у вас це публічно. Я вважаю, що в країні, в якій три роки немає керівника митної служби, не може бути порядку на митниці. Я вважаю, що, якщо зараз призначили чергового виконуючого обов’язки, то це нічого не вирішує. Тому що в той же день, коли його призначили, на його митниці виявили мільйони контрабасу», — підкреслив голова ГПУ.

Про вибори

Луценко заявив, що після роботи в Генеральній прокуратурі планує взяти участь у парламентській кампанії.

«Я думаю над тим, щоб взяти участь в парламентській кампанії. Але до кінця президентських перегонів вважаю уже неможливим, якщо звісно так не вирішить президент або парламент, покинути це крісло. Тому я зразу знімаю всякі розмови, що я кандидат у прем’єри, у президенти — не знаю, куди мене ще записують», — наголосив він.