Наслідки нічної грози в Києві: залитий брудом Хрещатик, повалені дерева і потоп в «Метрограді»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Наслідки нічної грози в Києві: залитий брудом Хрещатик, повалені дерева і потоп в «Метрограді»

kiev.informator.ua

У ніч на 16 серпня у Києві пройшла потужна злива з грозою та градом. Через негоду затопило чимало районів столиці, у тому числі Поділ, а також проспект Перемоги і вулицю Хрещатик.

Повалені дерева і затоплені вулиці

Через буревій найбільше постраждали Печерський, Шевченківський, Дніпровський райони і Лісовий масив Деснянському районі Києва. Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв. За його даними, всього в місті впало більше 200 дерев, п’ять опор лінії електропередачі, пошкоджені покрівлі і фасади п’яти будинків.

Як зазначається на сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій столиці, на вулиці Братиславській буревій зламав металеву вишку мобільного зв’язку «Київстар», яка зависла на п’ятиповерховому житловому будинку. Також рятувальники відкачали 45 кубометрів води із проїжджої частини на перехресті вулиць Теліги та Щусєва. Крім того, біля станції метро «Чернігівська» працівники ДСНС відбуксирували три підтоплені автомобілі.

Затоплений ТЦ «Метроград» і обвал дому

На Хрещатику буревій розкидав на тротуарі уламки гілок та дерев. Через негоду затопило підземні переходи в центрі міста та торговий центр «Метроград».

Стихія завдала величезної шкоди майну магазинів у закладі, повідомляє «Інформатор». Вода залила підлогу, пошкодила фуд-корти і інтернет-кафе. В затопленому торговому центрі зі стелі звисали вирвані потужним потоком води розетки.

kiev.informator.ua

kiev.informator.ua

kiev.informator.ua

kiev.informator.ua

kiev.informator.ua

Очевидці повідомляють, що через потужну зливу на Хрещатику обвалилася частина фасаду аварійного будинку навпроти ЦУМу.

kiev.informator.ua

kiev.informator.ua

Транспортний колапс

На Подолі та біля станції метро «Шулявська» негода паралізувала рух громадського транспорту.

Як повідомили на сайті Київської міської державної адміністрації, на вулиці Глибочицькій потужний потік води з піском зніс колію. Через це з 6:15 не ходили трамваї маршруту № 18. Також з 5:00 два повалених дерева заблокували виїзд тролейбусів із депо № 2 та рух тролейбусів маршрутів №№ 22, 27, 30 у напрямку станції метро «Шулявська» та Індустріального шляхопроводу.

З 5:50 через потоп на вул. Визволителів у напрямку Дарницької площі був паралізований рух тролейбусних маршрутів №№ 29, 50, 50к.

«Наразі рух відновлено», — зазначають в КМДА.

Через негоду у столичному аеропорту «Київ» ім. Ігоря Сікорського («Жуляни») скасували кілька рейсів. Як повідомили УНН, люди поки не знають, чи зможуть вилетіти найближчим часом.

Користувачі соцмереж активно розповідають про наслідки негоди в столиці та публікують фото і відео з найбільш постраждалих районів Києва. Очевидці також повідомляють, що в районі житлового масиву Академмістечко та проспекту Перемоги випав град.

facebook.com

Не перший потоп

Тунель на перехресті вулиць Теліги та Щусєва біля станції столичного метро «Дорогожичі» вже не вперше затоплює під час зливи. Як пояснили в КМДА, таке трапляється через недостатню потужність насосів, які повинні викачувати воду. Над вирішенням цієї проблеми зараз працюють спеціалісти, розповіла кореспонденту «Бабеля» радник заступника голови КМДА Петра Пантелєєва Юлія Грамотна.

«Інженери мають дати своє технічне рішення, щоб зрозуміти, чи можна там збільшити потужність насосів чи додати ще якусь насосну групу, щоб в отакі аномальні зливи вони відкачували воду і не було підтоплень», – сказала Грамотна.

Вона також пояснила, чому цього разу затопило Хрещатик, хоча під час минулої негоди вулиця не постраждала. За словами Юлії Грамотної, зливову каналізацію в переходах забив потужний потік води з брудом, піском та товарами від стихійної торгівлі. Однак вже за кілька годин комунальні служби виправили ситуацію, і вода зійшла.

За останні кілька тижнів це вже другий потужний буревій в Києві. 25 липня в другій половині дня в столиці пройшла злива з грозою і градом, яка фактично змила центральні вулиці і підземні переходи на правому березі міста. В деяких переходах вода доходила до самого верху.

Через негоду також обвалилася частина Кирилівського шляхопроводу в Подільському районі столиці на вулиці Олени Теліги. В результаті майже повністю зупинився рух транспорту. У заторі опинились навіть трамваї.