NASA відклало місію астронавтів SpaceX на тлі чуток про проблеми з кораблем Boeing Starliner

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Американське космічне агентство NASA перенесло космічну місію SpaceX Crew-9 з 18 серпня на 24 вересня на тлі чуток про проблеми з кораблем Boeing Starliner.

Про це пише CNN.

Це дасть більше часу керівникам місії, щоб спланувати повернення Starliner та його екіпажу.

Космічний корабель Boeing Starliner вирушив у свою першу місію з астронавтами до Міжнародної космічної станції 5 червня — це вдалося з третьої спроби. У місії беруть участь два астронавти-ветерани NASA Баррі Вілмор і Суні Вільямс.

Вони повинні були повернутися за тиждень, однак місія вже затягнулася на два місяці. Нещодавно NASA заявило, що досі не визначилося щодо дати повернення астронавтів.

Повернення Starliner в автоматичному режимі і затримка місії Crew-9 повʼязані між собою. NASA не деталізувало проблему, але програмне забезпечення на кораблі Boeing потребує оновлення, тестування та сертифікації, щоб забезпечити автоматичне повернення з МКС.

Отже, відправка додаткових астронавтів до вже переповненого екіпажу МКС є недоцільною, доки Starliner не буде повністю підготовлений до спуску на Землю.

  • Crew-9 — девʼята ротаційна місія SpaceX на космічну станцію. Командиром місії призначили астронавтку Зену Кардман. На борту корабля SpaceX Dragon також будуть пілот Нік Гейг, астронавт NASA Стефані Вілсон і космонавт «Роскосмосу» Олександр Горбунов.