Boeing запускає свою першу космічну місію з екіпажем

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Першу місію американської аерокосмічної компанії Boeing з екіпажем на космічному кораблі Starliner планують запустити вже сьогодні ввечері з мису Канаверал в американському штаті Флорида.

Про це повідомляє The Hill.

Якщо дозволять погодні умови, Starliner стартуватиме з двома астронавтами NASA на борту приблизно о 22:30 за східним часом (близько 05:30 ранку за київським часом).

У Boeing сподіваються, що Starliner зможе доставити космонавтів на Міжнародну космічну станцію (МКС), і в разі успіху планують конкурувати з пропозиціями комерційних місій від компанії американського мільярдера Ілона Маска SpaceX, яка роками домінувала в ніші приватних космічних польотів.

На борту будуть 58-річна космонавтка NASA Суніта Вільямс і 61-річний космонавт NASA Баррі Вілмор, у межах місії вони планують провести тиждень на МКС. Під час тестового польоту астронавти також виконають серію обережних маневрів на кораблі, щоб розширити його можливості.

Успішна місія в космос з екіпажем могла б стати величезним проривом для Boeing, яка постійно відставала від SpaceX — Boeing вдалося виконати лише два безпілотних польоти, тоді як остання здійснила дев’ять місій з екіпажем.

США виділили Boeing понад $4 мільярди на розробку Starliner.

Starliner у космос запустить ракета Atlas V — це буде вперше, коли Atlas V використають для пілотованого польоту з часів проєкту Mercury 1960-х років. Це буде сотий запуск Atlas V, яка відтоді використовується для запуску супутників.

Очікується, що політ до МКС триватиме близько 26 годин, астронавти планують пристикуватися там на вісім днів. Компанія запланувала шість пілотованих місій до станції протягом наступних шести років, до прогнозованого терміну експлуатації МКС.