США заявили про перемогу опозиціонера Едмундо Гонсалеса на виборах у Венесуелі

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що на президентських виборах у Венесуелі переміг опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес — попри офіційні результати, які констатують перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро.

«Враховуючі переконливі докази, США і, найголовніше, венесуельцям зрозуміло, що Едмундо Гонсалес набрав найбільшу кількість голосів на президентських виборах у Венесуелі 28 липня», — наголосив Блінкен.

За словами держсекретаря США, Національна виборча рада Венесуели проголосила Ніколаса Мадуро переможцем на виборах «без підтверджуючих доказів». Установа досі не опублікувала детальних даних голосування або будь-яких таблиць підрахунку голосів, незважаючи на численні заклики венесуельців і міжнародної спільноти. Це позбавляє результати довіри, зазначив Блінкен.

Тим часом опозиція Венесуели опублікувала понад 80% результатів голосування на президентських виборах, отриманих з виборчих дільниць по всій країні. Згідно з цими даними, опозиціонер Едмундо Гонсалес набрав 67% голосів, а чинний президент Ніколас Мадуро — лише 30%.

«США відкидають необґрунтовані звинувачення Мадуро на адресу лідерів опозиції. Погрози Мадуро та його представників заарештувати Едмундо Гонсалеса та Марію Коріну Мачадо — це спроба придушити політичну участь і зберегти владу», — додав Блінкен.

Едмундо Гонсалес.

CNN

У заяві Блінкен не називає Гонсалеса безпосередньо президентом Венесуели, але вітає його «з успішною кампанією». США закликали Венесуелу розпочати переговори про мирну передачу влади, обіцяючи їм підтримку.

Вибори у Венесуелі

28 липня президента Венесуели Ніколаса Мадуро оголосили переможцем на президентських виборах. За даними Національної виборчої ради, Мадуро набрав 51% голосів виборців, а кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес — 44%.

Опозиція тим часом заявила про свою перемогу і фальсифікацію оголошених результатів. Після цього опозиція опублікувала результати голосування, за якими опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес набрав 67% голосів, а чинний президент Ніколас Мадуро — лише 30%.

З 29 липня у Венесуелі не вщухають протести. Мітингувальники палять розвішані по стінах і стовпах портрети Мадуро, покришки, сміття і машини. У кількох містах люди повалили статуї колишнього президента Уго Чавеса — попередника Мадуро.