Президент Зеленський заявив, що весь світ, включно з Україною, хоче бачити Росію на другому Саміті миру

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Увесь світ, включно з Україною, хоче, щоб Росія приєдналася до світових лідерів на другому Саміті миру.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив на зустрічі з французькими ЗМІ у шкільному спортивному залі в місті Рівне, передає France 24.

«Більшість світу сьогодні говорить, що Росія має бути представлена ​​на другому Саміті, інакше ми не досягнемо значущих результатів... А оскільки весь світ хоче, щоб вона була за столом, ми не можемо бути проти», — сказав Зеленський французьким журналістам.

За словами Зеленського, другий Саміт зосередиться на масштабному плані з десяти пунктів, серед яких — відновлення територіальної цілісності України, повернення військовополонених і надання Україні енергетичних та економічних гарантій.

Зеленський також визнав, що Китай може стати ключовим гравцем у процесі закінчення російсько-української війни, оскільки має вплив на РФ. Однак Зеленський наголосив, що не хоче посередництва з боку Пекіну, натомість закликав його тиснути на Росію, аби вона припинила свою війну в Україні.

«Якщо Китай захоче, він може змусити Росію припинити цю війну», — сказав Зеленський.

Союзники України широко підтримують мирні зусилля Зеленського, проте він все одно критикує заборону деяких із партнерів на удари їхньою зброєю вглиб Росії.

«Серйозним випробовуванням для нас є ще те, що ми не можемо використовувати всю необхідну зброю, щоб зупинити цього ворога. Що б ви зробили на нашому місці?» — сказав він.

Також Зеленський розповів французьким журналістам, що хотів би відвідати церемонію відкриття Олімпійських ігор-2024 у Парижі, «якби не важкі часи» в Україні.

«Наразі на сході нашої країни особливо напружений момент», — сказав він, маючи на увазі захоплення Росією кількох сіл на Донбасі.

Також Зеленський розкритикував рішення Міжнародного олімпійського комітету допустити до Олімпіади-2024 деяких російських спортсменів під нейтральним прапором.

«Нехай на ньому будуть криваві плями, а потім хай під ним змагаються», — сказав він.

Крім цього, Зеленський визнав, що президентські перегони у США — країні, яка є життєво важливим політичним та військовим союзникомУкраїни, — несуть додаткові «ризики», оскільки шанси на перемогу кандидатів від Республіканської та Демократичної партій Дональда Трампа і Камали Гарріс наразі майже рівні. А перемога Трампа, який заявляє, що зможе припинити війну в Україні, змусивши її поступитися деякими територіями, може поставити під загрозу подальшу підтримку Києва Вашингтоном.

«Ми не можемо вплинути на жодні вибори. Звичайно, Сполучені Штати є викликом сьогодні. І є ризики, яких, мабуть, ніхто з нас не може передбачити», — сказав він.

Водночас імовірний кандидат у президенти від демократів Камала Гарріс повторює проукраїнську позицію чинного президента США Джо Байдена. Зеленський сказав, що його команда підтримує звʼязок як з її кампанією, так і з кампанією Трампа.

«Як президент України, звичайно, я повинен мати діалог з командами Байдена, Трампа, а сьогодні й Гарріс. Ми повинні мати всі ці контакти та говорити про те, яким може бути наше майбутнє, якщо та чи інша сторона виграє вибори», — зазначив він.

  • Перший Саміт миру, організований Україною, пройшов у Швейцарії 15—16 червня. У ньому взяли участь 91 держава та 8 міжнародних організацій, однак РФ не запросили через те, що вона могла діяти не добросовісно на саміті. Через відсутність РФ на саміті деякі країни, зокрема і Китай, відмовилися надіслати своїх представників на зустріч, оскільки вважають її марною без участі «обох сторін конфлікту».
  • За підсумками першого Саміту підписали комюніке з трьома головними пунктами — ядерна безпека, глобальна продовольча безпека та звільнення депортованих дітей, військовополонених і незаконно затриманих цивільних.
  • Україна планує провести другий Саміт миру за участі Росії до виборів президента у США, які мають пройти в листопаді 2024 року.
  • Російський лідер Путін неодноразово заявляв, що готовий до переговорів, однак припинить війну лише тоді, коли Україна поступиться територіями. Водночас Київ наполягає на тому, що вступить у переговори, коли РФ буде готова вести їх доброчесно. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, наразі Москва такої готовності не демонструє.