Традицію дзвонарства у Львові внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Традицію дзвонарства у Львові додали до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомило Міністерство культури.

Дзвони у Львові — це не лише звуки міста, але і його душа, зазначили в Мінкульті. Мелодійні звуки використовують для релігійних служб, під час весіль, похоронів та інших церковних обрядів. Серед репертуару такі мелодії:

  • «Благовіст», що виконують щодня перед службою;
  • «Передзвін», що виконують під час освячення пасок, під час святкування Вербної неділі, під час різних процесій, вінчання, хрестин;
  • мелодія для похорону;
  • мелодія тривоги, оповіщення про стихійне лихо чи напад ворога.

Міністерство культури України

Дзвонарі протягом століть вони зберігають у памʼяті різноманітність дзвонарського мистецтва, яке рідко фіксується в письмових документах. Натомість знання передаються молоді від майстрів. Нині обʼєднання дзвонарів зберігають та відновлюють традіцію дзвонарства.

Звуки дзвонів формують єдиний культурний та емоційний простір у Львові. Це частина ідентичності містян і сентиментальний звʼязок із дзвіницею та її дзвоном, який пробуджує емоції, спогади та досвід, як особистий, так і колективний.

Також особливістю традиції дзвонарства у Львові є соціальна та міжконфесійна злагодженість, адже дзвонарі сповідують принцип рівності та виконують свої обовʼязки у різних конфесіях, формуючи толерантне середовище.

  • У червні Мінкульт вніс до переліку нематеріальної спадщини України чоловічий танець «Сербен». Його виконують у селі Чортовець. Танець тісно повʼязаний з обрядовістю Великодня та Провідної неділі.