Російського олігарха Шелкова підозрюють в організації схеми, за якою Росія отримувала український титан для війни

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Російський підсанкційний олігарх Михайло Шелков організував схему, за якою Росія отримала титановмісні концентрати на майже 90 мільйонів гривень. Цю продукцію використовують для потреб Міністерства оборони РФ та російського оборонно-промислового комплексу.

Про це повідомили пресслужби Бюро економічної безпеки й Офісу генерального прокурора.

Детективи БЕБ встановили, що олігарх створив злочинну організовану групу, до якої ввійшли директор ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», бенефіціар і директорка австрійської компанії.

За даними слідства, протягом 2020—2021 років Михайло Шелков організував поставки стратегічної української продукції російським компаніям, які працюють на війну. Щоб приховати це, продукцію за контрактами отримувала австрійська компанія, але майже одразу її відвантажували до підприємств РФ. Останні платили повну вартість на рахунки австрійської компанії за ринковими цінами, тоді як та платила українській за нижчими цінами.

Це призвело до заниженого прибутку компанії, і тому державний бюджет України недоотримав майже 18,5 мільйона гривень податків.

Російському олігарху повідомили про підозру за фінансування війни, ухилення від сплати податків та відмивання майна (ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України).

Колишньому гендиректору ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» детективи повідомили про підозру за фінансування війни та відмивання грошей (ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 КК України).

Досудове розслідування триває.

  • Олігарх Михайло Шелков володів гірничо-збагачувальним комбінатом з 2012 року, тоді він входив до складу російської державної корпорації «Ростех». Підприємство є одним з найбільших у світі виробників титану. Раніше всі корпоративні права, майновий комплекс, транспортні засоби, гроші на банківських рахунках комбінату заарештували, а потім передали у власність України.
  • У червні 2023 року СБУ зібрала доказову базу про причетність Шелкова до прихованих поставлк української титанової сировини в Росію, де з неї робили ракети «Калібр».
  • У червні 2021 року РНБО запровадила санкції проти Михайла Шелкова як заступника голови ради директорів «ВСМПО-Авісма» — найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.