СБУ оголосила підозру російському олігарху, який постачав українську сировину для виробництва «Калібрів»

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Служба безпеки України зібрала доказову базу на підсанкційного російського олігарха Михайла Шелкова, який причетний до прихованого постачання української титанової сировини в росію, де з неї робили ракети «Калібр».

За даними слідства, росіянин використовував підконтрольне йому ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» у Дніпропетровській області, щоб завозити до росії рідкісні мінерали з родовищ України, оскільки вони є незамінними компонентами для виробництва титану високої якості.

Шелков постачав їх на замовлення підприємств російського військово-промислового комплексу, серед яких є виробники крилатих ракет «Калібр», бойових літаків МіГ-35 та СУ-35 і гелікоптерів Ка-52.

Як встановила СБУ, у лютому 2023 року Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат перейшов у державну власність. А Шелков таємно став бенефіціарним власником української видобувної компанії до початку повномасштабної війни.

Фактично компанією управляв російський монополіст із виробництва титану ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» разом із радником гендиректора цього підприємства. У СБУ зазначають, що корпорація входить до структури найбільших виробників озброєнь для російського війська.

Після повномасштабного вторгнення рф російський олігарх хотів уникнути санкцій і приховати свою роль у промислових активах, тому намагався передати формальне управління підконтрольній комерційній структурі у Дніпропетровській області.

Однак Служба безпеки викрила схему й ініціювала передачу 100% російського майна в дохід України. Також вона повідомила Шелкову та його спільнику Федосеєву про підозру у фінансуванні війни (ч. 3 ст. 110-2 ККУ).