Суд заарештував пропагандиста Жана Новосельцева. Його підозрюють у перешкоджанні ЗСУ

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Соломʼянський районний суд Києва заарештував противника мобілізації Жана Новосельцева до 20 вересня 2024 року. Він може вийти під заставу у 242 тисячі гривень.

Про це повідомляє видання Zaxid.net, посилаючись на судову трансляцію засідання.

Новосельцев — блогер, соратник львівського антивакцинатора Остапа Стахіва, який створив мережу прихильників протидії мобілізації.

Слідчі затримали Новосельцева та його спільника 23 липня, після серії обшуків у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях. Їх звинуватили у спробах зриву мобілізації та у «зливі» даних українських військових. Загалом у справі фігурують вісім людей — ще шістьох учасників групи шукають.

За даними слідства, підозрювані закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК, а також поширювали фейки про українських військових через мережу телеграм-каналів, фейсбук-сторінок і на каналах в YouTube. Також вони створили сайт, де «зливали» персональні дані українських військових і правоохоронців. Усі фігуранти видавали себе за журналістів.

Новосельцеву та його спільнику повідомили про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ, за що загрожує до 8 років позбавлення волі.

  • Жан Новосельцев називає себе журналістом і правозахисником. Він є учасником мережі Стахіва, яка намагається протидіяти мобілізації в Україні. Новосельцев випустив десятки відео зі Стахівим, а також веде телеграм-канал, де дискредитує роботу ТЦК і розповідає про «їхнє свавілля». Канал Новосельцева поширює на майже 31 тисячу підписників теорії змов про війну, мобілізацію та проблеми з електроенергією.