Євросоюз продовжив санкції проти Росії ще на пів року

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Рада ЄС 22 липня продовжила економічні санкції проти РФ за агресію проти України — до кінця січня 2025 року.

Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

Ці санкції, вперше запроваджені у 2014 році, були значно розширені з лютого 2022 року у відповідь на повномасштабне вторгнення.

Санкції складаються з обмежень на торгівлю, фінанси, технології та товари подвійного призначення, промисловість, транспорт і предмети розкоші.

Вони також охоплюють: заборону на імпорт або передачу морським транспортом сирої нафти і певних нафтопродуктів з Росії до ЄС, відключення від SWIFT декількох російських банків і призупинення мовлення пропагандистських медіа.

«Допоки незаконні дії Російської Федерації продовжують порушувати заборону на застосування сили, що є серйозним порушенням зобовʼязань за міжнародним правом, доречно зберігати в силі всі заходи, запроваджені ЄС, і вживати додаткових заходів, якщо це необхідно», — наголосили в Раді ЄС.

  • Останній на цей момент 14-й пакет санкцій проти Росії ЄС ухвалив 24 червня 2024 року. Під санкції потрапили 116 фізичних і юридичних осіб РФ. Серед обмежень — заборона перевантаження російського СПГ на території ЄС для перевалки до третіх країн; компанії ЄС тепер відповідальні за те, щоб їхні «дочки» в третіх країнах не обходили санкції проти РФ; заборона авіакомпаніям виконувати чартери та приватні перельоти по всьому світу на замовлення громадян РФ.