Музей Голодомору-геноциду матиме наглядову й експертну ради, його добудують за рахунок Канади

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада на засіданні 18 липня проголосувала в другому читанні і в цілому за законопроєкт № 10361, який створює експертну та наглядову ради музею Голодомору і дозволяє добудувати його за рахунок виділених Канадою грошей.

Щодо грошей, то виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв нагадав, що уряд Канади профінансує добудову другої черги музею Голодомору-геноциду за домовленістю, погодженою на зустрічі премʼєра Канади та президента України. Канадський уряд під це виділив 15 мільйонів канадських доларів (454,4 млн грн).

Щодо рад, то вони мають контролювати діяльність Національного музею Голодомору-геноциду в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Наглядова та експертна ради мають покращити управління музеєм і зробити його роботу ефективною. Це будуть консультативно-дорадчі органи, до яких увійдуть представники діаспори, нащадки жертв Голодомору й представники фахових і наукових груп. Все це допоможе музею впроваджувати найкращі міжнародні практики.

Музей Голодомору-геноциду вже став науково-дослідним, культурно-освітнім і науково-методичним закладом, що інформує суспільство про акт геноциду українського народу з боку радянської влади, вшановує пам’ять про кожного, хто загинув внаслідок трагедії.

  • У липні 2023 року комітет з питань бюджету погодив виділення 574 мільйонів гривень, щоб добудувати музей Голодомору. Верховна Рада фінансування підтримала, але в суспільстві це спричинило дискусії, багато хто закликав владу вкладати кошти лише в життєво необхідні сфери. Президент Володимир Зеленський у підсумку ветував законопроєкт № 9437 про виділення додаткових 573,9 млн грн на добудову музею. Він пояснив, що насамперед треба ухвалювати рішення, що наближають перемогу України.
  • У вересні 2023 року пресслужба музею повідомила, що уряд Канади профінансує добудову.