Премʼєр Великої Британії Ріші Сунак йде у відставку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що йде у відставку.

Сунак виступив із прощальною заявою, вибачився перед виборцями і заявив, що почув від народу чіткий сигнал, що уряд Сполученого Королівства має змінитися. Незабаром зустрінеться з королем Чарльзом III, щоб офіційно подати у відставку. Також Сунак подасть у відставку з поста лідера Консервативної партії.

Консервативна партія на чолі з Ріші Сунаком програла парламентські вибори лейбористам. Новим премʼєром Великої Британії стане Кір Стармер — лідер Лейбористської партії. Його політсила вперше за 14 років виграли вибори.

Офіційний підрахунок результатів за округами вже підтверджує, що лейбористи отримують 412 місць у Палаті громад — для утворення більшості потрібно було 326 мандатів. Це один з найкращих результатів партії в історії. Консервативна партія отримує лише 121 місце в парламенті.

  • Політична криза у Великій Британії загалом торкається внутрішніх аспектів. Відверто проросійських сил серед британських партій і політиків, які можуть на щось впливати, немає. Для України зміна уряду у Британії ніяких ризиків не несе. Стармер ще в січні 2022 року, до вторгнення Росії, писав, що в будь-якому разі буде на боці України, а ще публічно виступає за надання Україні зброї та навчання наших військових у Британії.