Польща зупинила пропуск українських вантажівок без дозволів. Україна звернулася до Єврокомісії

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Польща призупинила пропуск українських вантажівок, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення.

Про це повідомляє Державна митна служба України.

З опівночі 1 липня польська сторона в пунктах пропуску призупинила пропуск на вʼїзд та виїзд українських вантажівок, що не мають дозволу або книжки ЄКМТ.

Пункти пропуску на кордоні з іншими країнами працюють у звичайному режимі.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у Facebook наголосив, що жодних дозволів на двосторонні перевезення не потрібно.

«Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності в день підписання. Тобто ще 20 червня. До 10 липня діє перехідний період, який дозволяє перевізникам адаптуватись до нових правил», — підкреслив він.

Деркач зазначив, що про це відомо польській стороні, у першу чергу Міністерству інфраструктури Польщі.

«Наразі це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони. Ми звернулись до Міністерства інфраструктури Польщі. Колеги запевняють нас, що намагаються вирішити проблему з митною службою», — додав чиновник.

Також Україна повідомила Єврокомісію про призупинення пропуску вантажівок. ЄК вже втрутилась у ситуацію і також намагається вплинути на розвʼязання проблеми.

  • Від листопада 2023 року поляки періодично блокували пункти пропуску на кордоні з Україною. Польські перевізники, а потім і фермери з різною тривалістю перешкоджали руху вантажівок, вимагаючи від своєї влади та Євросоюзу поліпшення умов праці та преференцій. Вони просили про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, яка не відповідає нормам ЄС, повернення дозвільної системи для українських перевізників, дотацій на добрива, компенсацій акцизу на пальне, виплат субсидій та висували інші вимоги, які до України не мають стосунку.
  • 20 червня Україна та Єврокомісія продовжили дію «транспортного безвізу» на рік з можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. Цей «безвіз» дозволяє вантажні автоперевезення з України до ЄС без спеціальних дозволів.