Суд обрав запобіжний захід адвокату, що пропонував хабар у $200 тисяч у справі «Укренерго»

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді 12 мільйонів гривень застави київському адвокату, якого напередодні викрили на хабарі у $200 тисяч у справі щодо «Укренерго».

Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро України.

На адвоката також поклали певні обовʼязки, зокрема він повинен здати закордонні паспорти, не зможе відлучатися із Києва та буде носити електронний браслет.

Підозрюваний — адвокат юридичної компанії «Міллер» Олексій Носов. За даними слідства, адвокат пропонував хабар детективу НАБУ і прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) за ухвалення рішення про передачу справи щодо підзахисного до іншого органу досудового розслідування.

Носову повідомили підозру за ч. 3 ст. 369 КК України — пропозиція хабаря службовцю. Йому загрожує від 4 до 8 років увʼязнення.

Про яку справу мова

Носов отримав підозру у справі щодо заволодіння електричною енергією «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів.

За версією слідства, у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі», попри наявні борги, закупила електроенергію в «Укренерго». Цю компанію повʼязують з бізнесменом Ігорем Коломойським.

Потім електроенергію продали на ринку, а отримані прибутки вивели за кордон. Гроші «Укренерго» не отримало, а коли спробувало звернутися до банка-гаранта, отримало відмову. Сума збитків становила 716 мільйонів гривень.

Пресслужба НАБУ

Підозри отримали організатор схеми Михайло Кіперман, директор департаменту «Укренерго» Дмитро Кондрашов, голова правління комерційного банку «Альянс» Юлія Фролова і директор приватної компанії. Кіпермана, Кондрашова та Фролову оголосили в розшук.

Правоохоронці передчасно наклали арешт на 700 мільйонів гривень на рахунках компаній, причетних до схеми.