В Офісі президента вперше заговорили про необхідність ратифікувати Римський статут

Автори:
Олександра Опанасенко, Оксана Коваленко
Дата:

Україні необхідно ратифікувати Римський статут, щоб отримати в Міжнародному кримінальному суді можливості, яких вона зараз не має.

Про це в інтервʼю «Бабелю» розповіла колишня заступниця міністра юстиції, а нині заступниця голови Офісу президента з юридичних питань Ірина Мудра.

Через дезінформаційну кампанію частина суспільства вважає, що в разі ратифікації статуту МКС зможе притягувати українських військових до відповідальності. Однак, зазначає Мудра, Міжнародний кримінальний суд уже може це робити — Україна визнала його юрисдикцію 21 листопада 2013 року.

Якщо ратифікувати статут, Україна зможе брати участь в асамблеї держав-учасниць МКС та отримає право впливати на пріоритети суду.

«Наша делегація нещодавно була в МКС. Там у секретаріаті нам дали зрозуміти, що якби Україна ратифікувала Римський статут, були б великі шанси призначити суддю від України у 2026—2027 роках», — зазначила Мудра.

Крім того, каже Мудра, Україна закликає інші країни виконати ордер на арешт путіна та Львової-Бєлової, але у відповідь одразу питають, чого ж Україна сама не ратифікувала статут. Мудра зазначила, що працюватиме в цьому напрямку та говоритиме з військовими, щоб переконати їх.

«Не знаю, хто формував думку військових. Я чула багато історій, що це була якась когорта правників. Тому зараз я хочу зустрітися з Міноборони, з юристами Генштабу, для того щоб принаймні вислухати їхню позицію, які в них перестороги. Бо мені це видається схожим на гарно сплановане російське ІПСО», — зауважила вона.

  • Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але досі так і не ратифікувала його.
  • Міжнародний кримінальний суд почав працювати у 2002 році. Він заснований на Римському статуті, який визначає порядок роботи суду, а також те, які саме злочини він розглядає: геноцид, злочини проти людяності (зґвалтування, тортури, депортація), воєнні злочини (убивство цивільних, знищення цивільного майна, напади на медиків тощо) та злочини агресії (вторгнення в незалежну країну чи напад на неї, окупація якоїсь її території тощо).