Офіс президента не буде звертатись до Конституційного суду, щоб підтвердити легітимність Зеленського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Офіс президента України і сам лідер держави Володимир Зеленський не будуть звертатися до Конституційного суду, щоб той підтвердив легітимність правління останнього.

Про це в інтервʼю «Бабелю» розповіла колишня заступниця міністра юстиції, а нині заступниця голови Офісу президента з юридичних питань Ірина Мудра.

За її словами, питання звернення до Конституційного суду просуває росія, і це її наратив. Вона згадала, що цю тему на засіданні Радбезу ООН піднімав представник рф Василь Небензя. Він казав, що українська влада мала б звернутися з питання легітимності Зеленського до суду, але вона цього не зробить, бо боїться.

«Тож ми робимо висновок, що оці апелювання до Конституційного суду підкріплені російським наративом», — заявила Мудра.

Вона розповіла, що в листопаді 2023 року були політичні консультації в межах діалогу Жана Моне, за участі ЄС, США, представників груп і фракцій Верховної Ради. Після них підписали висновок про досягнення згоди та порозуміння між представниками всіх парламентських фракцій.

«Погодили, що вибори будуть після завершення війни, а парламент розробить спеціальний закон, який це врегулює. Здається, на це заклали не менше як шість місяців після закінчення воєнного стану. Тому, враховуючи норми Конституції, законодавство і домовленості парламентських фракцій, я вважаю, у президента немає підстав звертатися до Конституційного суду», — зауважила Мудра.

  • У мирний час наприкінці березня 2024 року мали б відбутися чергові президентські вибори. Але в умовах воєнного стану через російську агресію будь-які вибори заборонені, тому президент і Верховна Рада продовжать працювати. Російські пропагандисти і деякі українські медіа просували тезу, що з травня 2024 року президент Зеленський втратить легітимність. «Бабель» робив велике пояснення, чому це антиконституційна маячня.
  • У травні, після закликів звернутися до Конституційного суду, міністр юстиції Денис Малюська казав, що немає сенсу це робити.