Швеція поставила на паузу передачу Україні винищувачів Gripen

Дата:

Швеція призупинила плани надання Україні винищувачів Gripen, щоб зосередитися спершу на поставках літаків F-16.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на бельгійське агентство TT.

«Країни коаліції, які планують надати Україні винищувачі F-16, закликали нас почекати із Saab JAS 39 Gripen», — сказав міністр оборони Швеції Пол Йонсон. За його словами, зараз пріоритетною є інтеграція в Повітряні сили ЗСУ саме F-16, утім, він не виключає, що постачання Gripen згодом може знову стати актуальним.

Пол Йонсон додав, що наразі поставка Gripen не відповідає поглядам коаліції на впровадження двох систем винищувальної авіації одночасно.

Більше про винищувачі Gripen

Вартість одного винищувача Gripen становить від $30—60 мільйонів, залежно від комплектації та умов постачання. Gripen позиціонується як найдешевший винищувач покоління 4+ (класифікація найсучасніших реактивних винищувачів). Ціна варіюється залежно від рівня модернізації.

Якщо порівнювати F-16 і Gripen, то дальність польоту в них майже однакова. Літаків Gripen виготовили небагато, зараз на озброєнні країн стоїть менш як 250 одиниць. Ці винищувачі використовують у Швеції, Словаччині, Польщі, Чехії, Угорщині, Малайзії, Таїланді, ПАР та Бразилії. Кількість літаків на озброєнні в цих країнах порівняно невелика, 13—15 одиниць.

Водночас Gripen JAS 39 має важливу перевагу над F-16 — невибагливість до злітно-посадкових смуг і простота міжпольотного обслуговування. За доктриною шведських повітряних сил, у разі війни літаки повинні розосереджуватися і базуватися навіть на автомобільних дорогах, що є актуальним в українських умовах.

Крім того, JAS 39 Gripen відзначається однією з найдешевших вартостей льотної години серед винищувачів, що є важливим для України. Вартість льотної години для версії JAS 39C/D становить $7–8 тисяч, а для версії JAS 39E/F, за непідтвердженими даними, лише $4 тисячі. Для порівняння, льотна година для F-16 коштує близько $7–8 тисяч, а для F/A-18 — взагалі $12–18 тисяч.

Авторка: Гончарова Станіслава