Генштаб ЗСУ підтвердив ураження російського ракетного корабля «Циклон»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генеральний штаб ЗСУ підтвердив, що в ніч на 19 травня Сили оборони України уразили в Севастополі російський ракетний корабель «Циклон» проєкту 22800 «Каракурт». Жодних деталей Генштаб, однак, не надав.

Про втрату росіянами цього корабля вчора, 20 травня, казав речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук. У корабель поцілили в ніч на 19 травня, коли він стояв у Севастополі. Тоді ж поцілили у тральщик 266-М «Ковровець» Чорноморського флоту. Поточний стан кораблів (знищені вони або пошкоджені) невідомий.

Плетенчук додавав, що «Циклон» — останній носій крилатих ракет у Чорному морі. За його словами, на півострові «Циклон» виконував роль протиповітряної оборони в бухті Севастополя. Корабель був озброєний зенітно-ракетним комплексом «Панцир-С», але жодного пострілу він не зробив.

  • «Циклон» — це найновіший корабель Чорноморського флоту. Він став на чергування у морі влітку 2023 року. На озброєнні він має або мав крилаті ракети «Калібр» та протикорабельні «Онікси» (8 пускових шахт), а також морську версію ППО у вигляді зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир-МЕ».