Парламент Естонії схвалив закон про використання заморожених коштів рф на користь України

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Парламент Естонії 15 травня проголосував за закон, який дозволить використовувати заморожені російські активи для відновлення України.

Про це міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна повідомив у соцмережі Х.

«Наш парламент переважною більшістю голосів ухвалив закон, який дозволить використовувати заморожені активи росії для України! Сподіваюсь, президент якнайшвидше оголосить його законом», — написав він.

Цахкна додав, що Естонія ще на крок наблизилися до створення в Європі прецеденту з подібною ініціативою.

Відповідно до закону, активи фізичних та юридичних осіб, заморожені в рамках санкцій, дозволяють використовувати як авансовий платіж для відшкодування збитків, яких рф завдала Україні, пише Postimees.

  • Вартість заморожених російських суверенних активів у ЄС становить майже €211 мільярдів. Загалом Євросоюз, країни «Великої сімки» й Австралія заморозили приблизно €260 мільярдів у вигляді цінних паперів і готівки.
  • Євросоюз підготував законодавство, яке вже в липні дозволить передати Україні прибутки від заморожених російських суверенних активів. Це дозволить використовувати приблизно €3 мільярди на рік для фінансування зброї. Ідеться про прибутки, отримані після 15 лютого 2024 року.
  • Водночас союзники росії, такі як Китай, Саудівська Аравія та Індонезія, вмовляють ЄС не конфісковувати заморожені активи Кремля.