Рада ЄС погодила розширення механізму санкцій проти Ірану за підтримку росії

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Рада Євросоюзу 14 травня вирішила розширити сферу застосування санкцій ЄС проти Ірану у звʼязку з його військовою підтримкою війни росії проти України.

Про це пише пресслужба Ради ЄС.

Нинішні санкційні «рамки», ухвалені в липні 2023 року, забороняють експорт компонентів, що використовуються у виробництві безпілотників з ЄС до Ірану, передбачають обмеження на поїздки, а також заходи із заморожування активів проти осіб, відповідальних за іранську програму БпЛА.

З огляду на військову підтримку Іраном війни росії, а також недержавних збройних угруповань на Близькому Сході та в регіоні Червоного моря Рада ЄС вирішила розширити обмеження не лише на БпЛА, а й на ракети.

Відтепер ЄС зможе вводити санкції проти фізичних та юридичних осіб, які постачають, продають або в інший спосіб беруть участь у передачі іранських ракет та БпЛА:

  • на підтримку агресивної війни росії проти України;
  • на підтримку озброєних угруповань на Близькому Сході та в регіоні Червоного моря;
  • на порушення Резолюції Ради безпеки ООН 2216.

Підсанкційним особам зможуть забороняти вʼїзд до Європейського Союзу, а також арештовувати їхні активи. Крім того, забороняється надання коштів або економічних ресурсів фізичним чи юридичним особам, субʼєктам або органам, включеним до переліку.