ОЗХО не має підтвердження застосування хімічної зброї в Україні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХО) не має однозначних доказів застосування хімічної зброї у війні росії проти України.

Про це йдеться в офіційній заяві ОЗХО.

Наявна в секретаріату ОЗХО нформація, за допомогою якої росія та Україна намагаються довести використання заборонених хімічних речовин іншою стороною, недостатньо обґрунтовує відповідні звинувачення. Проте організація заявляє про «нестабільну ситуацію» і визнає «можливе» використання токсичних хімікатів як зброї.

  • 1 травня уряд США заявив про те, що російські війська застосовували проти ЗСУ хлорпікрін — отруйну речовину подразнюючої дії, яку використовували під час Першої світової війни. На цій підставі Вашингтон запровадив санкції проти низки російських наукових інститутів та компаній.
  • Посол росії у Вашингтоні назвав звинувачення «одіозними та безпідставними». Москва неодноразово заперечувала застосування хімзброї в Україні. Однак z-блогери іноді публікують відео, що підтверджують газові атаки на фронті.
  • Командування ЗСУ раніше офіційно повідомляло, що війська рф застосовують на полі бою отруйні гази й боєприпаси зі сльозогінним газом. Здебільшого це гранати К-51 і РГР, які скидають на позиції дронами. На березень 2024 року зафіксували 1 068 хімічних атак.