У Британії розпочали виробництво танків Challenger 3. У чому їхня особливість

Автор:
Олександра Амру
Дата:

У британському місті Телфорд розпочали виробництво одного з найбільш смертоносних і захищених бойових танків світу — Challenger 3.

Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони Великої Британії.

Сьогодні останній, восьмий прототип Challenger 3 зійшов з конвеєра заводу Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) у Телфорді.

Перший прототип уже демонструє свої можливості на випробуваннях. Усі прототипи випробовуватимуть у робочих умовах, щоб підтвердити їхню продуктивність і вдосконалити в разі потреби. Загалом планують збудувати ще 140 танків Challenger 3.

Нові башти для Challenger 3 виробляють на підприємстві Armstrong Works шляхом зварювання, а не відливки, як це було у виробництві його попередника Challenger 2. Нова башта має деякі зміни в конструкції: її подовжили в кормовій частині для винесення снарядів з машини бойового відділення.

Challenger 3 озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою L55A1 завдовжки 55 калібрів, яка може вести вогонь більшістю снарядів НАТО. Німецька гармата, встановлена в Challenger 3 має вищу початкову швидкість снаряда та більшу пробивну здатність, ніж Challenger 2.

Challenger 3 розвиває швидкість 60 км/год. Він оснащений новим композитним пакетом бронювання, відомим як EPSON, а також системою активного захисту Trophy, яка може виявляти та нейтралізувати атаки за лічені секунди. Крім того, є можливість встановити додатковий навісний захист Farnham.

Інфографіка / Мілітарний

Угоду вартістю £800 мільйонів (мільярд доларів), уклали з RBSL у 2021 році на постачання британській армії 148 модернізованих Challenger 3.

Постачання перших танків планувалося в 2027 році, але через війну в Україні Міністерство оборони Британії вирішило прискорити цей процес і мати перші танки вже в 2025 році.

  • У березні 2023 року Велика Британія передала Україні 14 танків Challenger 2.
  • У вересні минулого року Україна втратила перший свій танк Challenger 2. Це підтвердив і міністр оборони Британії Грант Шеппс, за його словами, танк підбили артилерією. Натомість ЗМІ з посиланням на західні спецслужби повідомляли, що машина підірвалася на міні і в неї загорівся паливний бак. Екіпаж залишив танк, після чого вже по порожньому танку вдарив дрон.
  • Танки Challenger 2 дуже витривалі. Це був перший випадок втрати цього танку в бою після інциденту в Іраку у 2003 році, тоді машина постраждала від дружнього вогню.