Rheinmetall побудує в Литві завод з виробництва боєприпасів

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Литва підписала з німецьким оборонним концерном Rheinmetall меморандум про наміри щодо будівництва заводу з виробництва боєприпасів у країні.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки та інновацій Литви.

Підписаний документ фіксує взаємні зобовʼязання і наміри якнайшвидше розпочати будівництво заводу з виробництва боєприпасів калібру 155 мм.

Міністерка економіки Литви Аушріне Армонайте наголосила, що необхідно «приділяти велику увагу не розмовам про загрозу війни, а реальним діям заради безпеки нашої країни».

Премʼєрка Інгріда Шимоніте підкреслила, що росія ще довго залишатиметься найбільшою загрозою для Європи.

«Тому нам потрібно якнайшвидше інвестувати не лише в належну військову готовність і стійкість суспільства, але й в оборонну промисловість. [...] Ця фабрика буде важливою для Литви, України та всього нашого регіону», — зазначила вона.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас додав, що будівництво заводу зменшить залежність країни від довгих ланцюгів поставок, що створюють великі проблеми для задоволення потреб армій у всьому ЄС та світі.

«Це забезпечить довгострокове постачання та стане обопільним зобовʼязанням щодо розширення запасів боєприпасів і надання підтримки Україні», — сказав він.

  • Нове підприємство є частиною багаторічної стратегії Rheinmetall, що планує до 2027 року всіма своїми потужностями сягнути ланки виробництва у понад мільйон артилерійських боєприпасів.
  • До кінця 2024 року компанія має виготовити 700 тисяч боєприпасів. Вихід на показник у мільйон снарядів мають забезпечити нові виробничі потужності в Німеччині, Україні та Литві. Новими заводами концерн хоче покрити потреби, зокрема й Збройних сил України.